Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » КАТЕХИЗИЧЕСКО СЛОВО ЗА НАСТЪПВАЩАТА СВЕТА И ВЕЛИКА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА

КАТЕХИЗИЧЕСКО СЛОВО ЗА НАСТЪПВАЩАТА СВЕТА И ВЕЛИКА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА

2010-02-12, автор: † Вселенски патриарх ВАРТОЛОМЕЙ, рубрика: Теология

† ВАРТОЛОМЕЙ

По Божия милост
Архиепископ на Константинопол - Новия Рим и Вселенски патриарх на Църковното изпълнение, Благодатта и Мирът на Спасителя наш Иисус Христос да бъдат с всички вас по нашите молитви, благословение и опрощение

 

Възлюбени в Господа братя и чеда,

От утрешния ден навлизаме в периода на Светата и Велика Четиридесетница. Във Всенощната вечерня на Опрощението, която ще се пее довечера, ще чуем светия химнописец да ни приканва: „Във времето за пост с радост навлезте, към духовна борба себе си устремете", подготвяйки ни за посрещането на пречистите Страдания и светото Възкресение на Богочовека Господ наш.

Тоест, търси се от нас първо радостно настроение, за да се посветим успешно на духовната борба през периода на очистване и възхождане. Постът, въздържанието, умереността, ограничаването на желанията, прочувствената молитва, изповедта и всичко останало, което характеризира периода на Великата Четиридесетница, в никакъв случай не бива да се приема като задължение, като тежко непосилно бреме или като нещо задължително, което носи само униние и отпадналост. Когато лекарите препоръчват диета или гимнастика, или някакво друго усилие, необходимо за психотелесното здраве и жизненост, първото, което поставят като задължително условие за успех, е доволното психическо разположение на заинтересованите - тяхната усмивка и обнадежденото им позитивно мислене! Същото важи и за светия период на поста, който предстои. На Великата Четиридесетница ние трябва да гледаме като на ценен Божий дар! Като на настъпилия велик час на Божията благодат, която иска да ни изтръгне от материалните, низките и веещи смърт неща, и да ни изведе по-нависоко, към пълния със здраве и живот климат на духа! Като на една голяма възможност, която ни се дава, за да отърсим душата си от всяка страст и да освободим тялото от всичко излишно, вредно и смъртоносно! Следователно и като на една велика бащина прегръдка и радост наша. На истински празник и веселие!

Но постът, възлюбени, който Църквата очаква от своите чеда, въздържанието, умереността, ограничаването на желанията и   удоволствията, и на подобните вповече разточителства, съставляват като цяло спасителна рецепта, и то особено през тази година, когато започна голямата световна икономическа криза, криеща непосредствена опасност от задлъжняване не само на оделните домакинствата и  предприятия, но и на цели страни по целия свят, с последстващи гибелни резултати: рязък скок на безработицата, създаване на цели тълпи нови бедняци, депресия, избухване на социални безредици, увеличаване на престъпността и други трагедии. Великата Четиридесетница ни учи да пребиваваме ежедневно доволни от малкото, без хулата и арогантността на прекомерността, разпиляването и  екстравагантността. Да противостоим на алчността, да пренебрегваме рекламните призиви, с постоянните промоции на нови и фалшиви нужди, и максимално да се ограничаваме до нужното и необходимото чрез една достойна и желана умереност и простота! Нека не бъдем консуматорско стадо от ненаситни, неразсъдителни и безсърдечни индивиди, а общество от чувствителни личности, отдаващи с любов място и помощ на другия, на ближния в лишение и немилост! Учи ни още на търпение и толерантност в моментите на по-малко или по-голямо лишение, но при същевременното призоваване на Божията милост с много доверие в милостивия Божий промисъл. Ето такава Четиридесетница иска от нас Христос! Ето така я живяха и всички светии! Ето така изведоха докрай нейната борба благочестивите наши Отци! Ето такава я познаваше и поколението преди нас! Ето такава я посочва и я проповядва винаги на всички, особено в днешните трудни международни условия, от своя многовековен опит в непрестанно трезвение Майката Църква в Константинопол!

От светия „Фенер" това казваме в любов Христова и проповядваме с чувство на отговорност, като отчески пожелаваме духовно благословение във всичко и обилен плодоносен подвиг през настъпващия свети пост!

Света и Велика Четиридесетница, 2010 г.

Още от "Православна мисъл":

2010-02-11 БЛАГОДАРЕН СЪМ БОГУ ЗА НЕГОВИЯ БЛАГ ПРОМИСЪЛ
2010-02-11 НЕОБХОДИМОСТ ОТ ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЕРОУЧЕНИЕ В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ
2010-02-10 ПРЕДАНИЕТО