Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ПОВТОРНО ОТВОРЕНИТЕ ЗА НАС ПОРТИ НА НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО

ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ПОВТОРНО ОТВОРЕНИТЕ ЗА НАС ПОРТИ НА НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО

2018-02-19, автор: Мелнишки епископ ГЕРАСИМ, рубрика: Теология

Melnishki epGerasim-snMM 19 02 2018.jpg

„След като встъпихме в благодатното време на светата и велика Четиридесетница, в първия ден на Великия пост светата Църква отново ни въвежда в покайното настроение на този спасителен период, чрез Великия покаен канон на великия светец и дивен Божи угодник Андрей - епископ на остров Крит.

Отново пред нас са чудните образи, в които чудният Андрей облича голямата тема за необходимостта ни от нашето покаяние пред нашия Небесен Отец. Покаяние, което по особен начин сме призовани от Църквата да принесем тъкмо сега, в благоприятното време на светия и Велик пост.

Да отхвърлим от себе си всяка нечистота и всеки греховен помисъл, чрез които ни оплита в мрежите си и възпрепятства въздигането ни към небесата врагът на човешкото спасение, и пречистени в банята на съвестта да се покажем достойни за великите блага, които Бог ни е дарувал с Въплъщението, изкупителната за нас Кръстна смърт и дивното Възкресение на Своя Единороден Син. Подсигурявайки ни по този начин и на нас възможността да възкръснем за вечния живот в Неговото вечно Царство.

За да се възползваме обаче ние от плодовете на Христовата изкупителна жертва и от повторно отворените за нас порти на Небесното царство, ние трябва да очистим себе си от всеки порок и нечистота, с които уви замърсяваме чистотата на Божия образ в нас - образа, по който сме сътворени и на който сме призвани да се уподобяваме в дните на земния си живот, та така да наследим и вечния живот, който Бог ни е приготвил.

Да не залъгваме себе си и да не приспиваме съвестта си, но ясно да изобличим вътре в самите нас всичко онова, което ни отделя от чистотата на Божия образ и възспира пътя ни към нашето богозаповядано усъвършенстване.

Да призовем съвестта си към осъзнаване на необходимостта от дълбоко и искрено покаяние, защото само по този начин ще можем да снемем от себе си всяка нечистота и всяко петно на греха, и да се облечем в светлите одежди на истината.

„Душо моя, душо моя, стани, защо спиш" - с тези думи на св. Андрей и тази година Църквата ни призовава да очистим себе си и, извървявайки заедно дългия път на поста, да стигнем и до светлото и преславно Христово Възкресение. Да посрещнем в чистота и единство очакващия ни в края на този период наш Възкръснал Спасител - като верни и достойни Негови чеда и ученици.

За всичко това ние имаме едно единствено, но неотменимо условие, и това условие е нашето дълбоко и искрено покаяние. Покаянието, което ни помирява с нас самите, с нашите ближни и с нашия Небесен Отец, Който бащински и дълготърпеливо ни очаква като любящ наш Баща, за да ни дарува Своето спасение.

„Покайте се, защото се приближи царството небесно" - с тези спасителни думи излиза на проповед Господният Предтеча и Кръстител Йоан.

„Покайте се, защото се приближи царството небесно" - със същите думи излиза на проповед и Сам нашият Господ и Спасител Иисус Христос.

„Покайте се" - ни казва днес и свети Андрей Критски и сам ни дава пример на най-дълбоко и искрено покаяние от божествените строфи на своя Велик покаен канон.

Нека се вслушаме в неговите свети божествени слова и последваме неговия пример.

Леки и спасителни пости на всички!"

~~~~~~~~~~~~~~

Словото е произнесено на 19. 02. 2018 г. в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя"

 

Още от "Православна мисъл":

2018-01-23 САМО ДВАТА ПОЛА СА ОТ БОГА. Отхвърляме Истанбулската конвенция!
2018-01-06 "КОГАТО ХАОСЪТ УПРАВЛЯВАШЕ СВЕТА" (за Кръщението и Възкресението на Господа)
2017-12-31 ОБЗОР на водещи събития в живота на БПЦ през 2017 година