ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Варненци, Тутраканска духовна околия

12 февруари 2013 15:44, Русенска митрополия
Храмов празник в с. Варненци

На 10 февруари, Св. Харалампий, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи св. Литургия по случай храмовия празник на църквата в с. Варненци, Тутраканска духовна околия.

На архиерея съслужиха ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ставр. ик. Петър Койчев, ставр. ик. Евгений Дечев, прот. Михаил Михайлов, председател на храма, свещ. Йордан Куцаров и протодякон Кирил Синев. В празничното богослужение взеха участие също свещ. Адриан Постоля и свещ. Фане Бурулян от общ. Кирнодж, Олтеница, Румъния.

По време на св. Литургия беше изложена за поклонение частица от мощите на св. Харалампий.

Храмът беше преизпълнен с вярващи християни, дошли да се помолят на чествания свещеномъченик. Сред тях бяха кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, кметицата на селото и официални гости от Румъния.

Песнопенията от св. Литургия изпълни Ангел Младенов, секретар на Русенската св. митрополия. Той произнесе също така проповед за талантите и за св. Харалампий, с която запозна християните със съдържанието на празника.

След задамвонната молитва от св. Литургия митрополит Неофит освети приношенията от мед, което по традиция се прави в деня на св. Харалампий, покровител на пчеларите.

В словото си към преизпълнения храм митрополит Неофит призова християните да следваме добродетелния живот на Христовия свещеномъченик Харалампий, епископ на гр. Магнезия, в Тесалия, пострадал при римския император Септимий Север (196-210 г.).

От името на събратята духовници от северната ни съседка отец Фане благодари на митрополит Неофит и прот. Михаил за благословението и поканата за това съслужение в Христа на духовни братя от север и юг на дунавския бряг. Той разказа за добрите взаимоотношения между съседните крайдунавски енории на Тутраканска духовна околия и общ. Кирнодж. След съслужението на отец Михаил на Трифоновден в Румъния, през м. март предстои свещеническият четиригласен хор на Олтеница да гостува в Тутракан и да изнесе концерт от православни песнопения. По този повод те специално са научили на църковнославянски Господнята молитва „Отче наш”, която ще изпълнят.

Благодарим на Преблагия и човеколюбив Бог, Който „праведните обича, грешните милва и всички призовава към спасение с обещание на бъдещите блага”, за проявената към нас милост, по молитвите на св. Харалампий.

 

 

Снимки

Храмов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. ВарненциХрамов празник в с. Варненци
« предишна новинаследваща новина »