ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит присъства при откриването на документална изложба за Освобождението на България

14 февруари 2013 09:01, Русенска митрополия
Русенският митрополит Неофит присъства на откриването на документална изложба за Освобождението на България

На 11 февруари 2013 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит присъства при откриването на изложба от факсимилета на документи от архива на Руското консулство в Русе, предоставени от външното министерство на Руската федерация. Изложбата е посветена на 145-годишнината от създаването на Генералното консулство на Русия в гр. Русе. Тя беше открита от генералния консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, който на български език представи изложените експонати.

Руското консулство било открито в Русе през 1868 г. във връзка с избирането на Русе като главен град на Дунавския вилает. Представени бяха факсимилета от мирния договор от 1856 г., Сан-Стефанския мирен договор от 3 март 1878 г., Брест-Литовския мирен договор от 1918 г. Протоколи и укази за откриване на консулство в Русе през 1868 г., за възстановяване на дипломатическите отношения от 1934 г., откриването на новата сграда на консулството през 1985 г. и др. Представени са и доклади до руското външно министерство по различни теми, включително проблемите по учредяването на Българската екзархия. Интересен документ също е изложение до Външното министерство на Русия от Руското консулство в Русе от 1915 г. за учреден в Русе обществен комитет от общественици, за събиране дарения за ранените руски войници през Първата световна война, в която се четат и имената на русенски свещеници. Изложени бяха и книги и издания, посветени на българо-руските взаимоотношения и бойните действия през Руско-турската война в Русенско.

Изложбата е подготвена от Генералното консулство на Руската федерация, Държавен архив – Русе и Регионалния исторически музей в Русе.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Учредяването на руско консулство през 1868 г.Част от факсимилето на оригиналния Сан-Стефански мирен договор от 3 март 1878 г.Руският генерален консул Владимир Климанов разговаря с митрополит НеофитГраждански комитет от Русе, включващ и свещеници, събира помощи за ранени руски войници - 1915 г.Момент от откриванетоРечи при откриванетоМнение на Държавния съвет на Русия за откриване на Генерално консулство в Русе и Вицеконсулство във Видин - 1868 г.Обща снимка с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит
« предишна новинаследваща новина »