ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"

14 февруари 2013 13:28, Българска Патриаршия
Св. св. Кирил и Методий

С архиерейска св. Литургия свещенство и богомолен народ отбелязаха в старинния столичен храм "Св. София" паметта на св. Константин-Кирил Философ в деня на неговото блажено Успение. По решение на Светия Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф оглави светата богослужба, с която бе поставено началото на честванията на 1150 години от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий.

В съслужение с архиерея в този ден бяха ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на храма, и храмовите свещенослужители ик. Веселин Арнаудов, прот. Йоан Карамихалев и дякон Радко Иванов.

Да отбележат подобаващо паметта на своя патрон, в храма на Божията Премъдрост бяха дошли и учениците, с училищното ръководство и преподаватели, от Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ". Към тях, към богомолците в храма почели празника, и към всички българи отправи пламенното си слово митрополит Йосиф. Той отбеляза ролята на светите Братя и тяхното благословено от Бога дело за евангелизацията и утвърждаването в православната вяра на славянските народи.

Архиереят припомни думите, които на смъртния си одър, на днешния ден през 869 г. св. Константин отправил към своя брат и съработник: „Брате, като два вола в един ярем ние орахме нивата Господня. Ти оставаш сам в браздата. Знам желанието ти да се завърнеш в манастир. Народът обаче те чака. Иди при него и му кажи да пази православната си вяра, на която го учихме, та като настане времето и на вашето отхождане при Господа Иисуса Христа да застанем всички заедно от дясната Му страна”. Нещо, което св. Методий изпълнил дословно и в 885 г. преди да отиде при Бога, ни оставил следния завет: „Чеда, пазете православната вяра, за да ви пази и тя. Защото, ако не пазите православната си вяра, ще станете слуги и роби на чужди народи!”

"Прочее - призова в заключение митрополит Йосиф, - всички заедно, бащи и майки, дядовци и баби, учители и ученици, свещенослужители, просветители и будители, нека помним завета на св. Кирил и св. Методий, да се замислим за утрешния ден, да възпитаме утрешния гражданин на България и да вървим към светла бъднина, съдбата си да обновим и Бог ще ни благослови". (Цялото слово четете тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=100410 )

Като отговор на този призив прозвуча кратката програма, която изнесоха учениците от свети Константиновата гимназия. Те изпълниха със затрогващо благоговение тропарите на свети Константин–Кирил и на свети Методий, „Светий Боже”, предсмъртната молитва на св. Константин и др. и получиха архиерейското благословение за напредък в познанието и Истината от високопреосвещения митрополит Йосиф.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Десислава Панайотова, Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. София"Четене на АпостолаСъс св. ЕвангелиеВеликият входВеликият входВеликият входВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входМитр. Йосиф - на САЩ, Канада и АвстралияМитр. ЙосифМитр. ЙосифИисус Христос - Премъдрост БожияМитр. ЙосифДякон Радко ИвановИк. Веселин АрнаудовПрот. Йоан КарамихалевСтавр. ик. Ангел АнгеловМитр. Йосиф - на САЩ, Канада и АвстралияМитр. Йосиф - на САЩ, Канада и АвстралияУчениците от НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ" с директора им г-жа Г. ТончеваСловото на митр. ЙосифМитр. Йосиф - на САЩ, Канада и АвстралияРециталът на учениците от НГДЕКХоругвата със св. София, Вяра, Надежда и Любов
« предишна новинаследваща новина »