ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОФИЦИАЛНИЯТ САЙТ НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ СТАРТИРА

19 юни 2009 13:06, Българска Патриаршия
Приветствено слово на Патриарх Максим

На 19 юни в салона на Софийска света митрополия стана публичното представяне на официалния електронен сайт на БПЦ – Българска Патриаршия.Това радостно събитие, състояло се в деня, в който Църквата чества паметта на св. Паисий Хилендарски, предизвика изключителен обществен интерес. Залата бе препълнена с представители на различни информационни агенции, електронни и печатни медии, свещенослужители, църковни служители и граждани. Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, придружен от Синодалните митрополити оглави тази проява, за да даде своя първосветителски благослов за това ново начинание на БПЦ. Със ставане на крака залата посрещна Светейшия патриарх и архиереите на БПЦ.

В своето приветствено слово Патриарх Максим каза: „Днес, когато ролята на електронните медии в живота на съвременното общество динамично нараства, Св. Синод счита, че е от голяма важност, както за БПЦ, така и за нацията ни като цяло, интернет пространството да бъде пропито с църковно благовестие в истински православен дух. Официалният електронен сайт на БПЦ-Българска Патриаршия е естествено продължение на вековната апостолска, мисионерска, духовно-просветна и културна дейност на нашата Църква. Чрез това ново средство на обществено служение БПЦ ще продължи да работи за благото и духовния напредък на нашия народ. Сайтът ще послужи и за засилване на диалога с медиите и държавните институции. Така Църквата отговаря на оправдания обществен интерес към нейния живот и задоволява потребността на българската нация да чува позицията й по актуалните проблеми на нашето време.” В заключение Негово Светейшество измоли Божието благословение над всички, ангажирани с този най-нов проект на православната ни църква, за да се увенчае той с успех.

За мотивацията за създаването на официалния сайт, неговата концепция и задачите, които си поставя, говори Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Митрополит Гавриил оглавява Работната група по въпросите на религиозното образование към Светия Синод, на която бе възложено и създаването на този сайт. Най-напред той представи Директора на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който е и директор на Синодално издателство. След това митрополит Гавриил изтъкна, че за Светия Синод официалният сайт е едно ново средство, чрез което Българската православна църква ще продължи вековната си проповедническа, просветна и социална дейност в полза на хората и че ако Интернет се използва и за зло, Църквата счита за свой дълг да му противопостави доброто.

Сред задачите, които си поставя новата медия, архиереят спомена: желанието на Св. Синод да бъде представена официалната позиция на БПЦ по различните догматически, литургически, нравствени, канонически и практически аспекти в духовния живот, както и по актуални за широката общественост проблеми, по въпроси, свързани с интерконфесионалния, интеррелигиозния диалог и по значими въпроси от национален и международен характер, както и да се улесни и активира обменът на информация с други медии и институции.

След това ставрофорен иконом Захарий Дечев, водещ на проявата, даде думата на г-жа Десислава Панайотова, отговорен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия, за да представи екипа на сайта.

Съгласно замисъла, медията ще има централен редакторски екип в София, който, освен отговорния редактор г-жа Панайотова, включва и г-жа Анула Христова с ресор: история, официални документи и богословие, както и г-жа Александра Карамихалева, която поема новинарския отдел на сайта. Тяхната работа ще се подпомага от регионални редактори във всяка епархия на БПЦ в страната и зад граница, в духовните училища и ставропигиалните манастири на БПЦ. Определените до този момент регионални редактори са:

- за Варненска епархия – презвитера Мария Стойкова;

- за Великотърновска епархия – свещ. Михаил Хаджиев;

- за Видинска епархия – йером. Самуил Теодосиев;

- за Врачанска епархия – Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян;

- за Доростолска епархия – ставрофорен свещеноиконом Добри Чаков със сътрудник г-н Антонио Секуев;

- за Ловчанска епархия – свещ. Кънчо Кабадийски;

- за Неврокопска епархия – свещ. Светослав Кючюков;

- за Плевенска епархия – презвитера Марина Георгиева;

- за Пловдивска епархия – прот. Добромир Костов и йером. Арсений;

- за Русенска епархия – дякон Кирил Синев и г-н Милен Бакалов;

- за Сливенска епархия – г-н Вълкан Янев;

- за Софийска Духовна Семинария „Св. Иван Рилски” – йером. Евтимий Койнов.

Г-жа Панайотова сподели, че в работата на сайта са се включили и много сътрудници, които са изявили желание да подпомогнат със снимки, материали и техническа подкрепа това общоцърковно, съборно дело.

Г-жа Панайотова представи и екипа, чието дело е техническото изграждане на Официалния сайт на БПЦ и който и занапред ще обезпечава поддръжката му. Хората без чиято сърцата и себеотдайна работа, сайтът на БПЦ не би бил възможен, са:

- г-н Константин Илиев - Управител, ръководител проект;

- г-н Калчо Василев - програмист аналитик, заместник ръководител проект;

- г-н Христо Друмев – Ръководител отдел програмиране;

- г-н Иван Георгиев – Ръководител развойна дейност;

- г-жа Анна Влахова – дизайнер;

- г-н Георги Митев - специалист по визуални ефекти;

- г-н Иван Кръстев – програмист;

- г-ца Йоанна Илиева – програмист аналитик;

- г-жа Людмила Калъпчиева – дизайнер;

Всички те работят в екипа на „ДейтаМплант” ООД и Сливен.Нет.

 

Официалното представяне на сайта продължи с презентация, по време на която г-н Константин Илиев показа неговата структура, отделни негови страници и технически възможности. Специално бе изтъкнато, че новините ще бъдат качвани на страниците на сайта и в аудио вариант, за да имат възможност незрящите потребители да следят актуалните събития в БПЦ. Изрично бе подчертано, че сайтът е в процес на изграждане, от днес той започва своята активна работа и ще са нужни няколко месеца, за да се качат материалите в отделните раздели и страници.

Накрая бе предоставена думата на журналистите и гостите, за да зададат своите въпроси. Сред тях се откроиха тези въпроси, които бяха свързани със социалната, образователната и културната роля на Църквата и нейната официална електронна медия. Отговорите бяха дадени от ставрофорен иконом Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова, които подчертаха изричната грижа на Св. Синод за децата, за хората със специални потребности, както и това, че със стартирането си сайтът на БПЦ става силен катализатор в развитието на качествената православна журналистика в България.

След приключването на тържествената част по представянето на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия, редакторите и техническият екип се оттеглиха на първата си обща работна среща, на която бяха уточнени конкретни аспекти от бъдещата им съвместна работа.

Св. Синод на БПЦ и екипът на сайта изказват своята специална благодарност на домакините, уредниците и помощниците в осъществяването на това толкова значимо за БПЦ събитие: на Светейшия патриарх и Софийски митрополит Максим, на преосвещения Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, на г-н Касабов и г-н Атанасов, на прот. Николай Николов, прот. Ангел Ангелов, прот. Василий Сарян, дякон Иван Петков и на всички, които допринесоха за топлата атмосфера и перфектната организация на тържеството, което някои от гостите нарекоха историческо за живота на Църквата.

 

Патриаршеско слово: Поздравление по случай откриването на официалния електронен сайт на БПЦ – Българска патриаршия, 19.06.2009 г. Салон на Софийската св. Митрополия:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_4.xml

снимки: Юлия Проданова
Озвучаване: Доброслав Иванов

 

 

Снимки

Приветствено слово на Патриарх МаксимПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦ 1Представяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦПредставяне на официалния електронен сайт на БПЦ

Аудио

Представяне на официалния електронен сайт на БПЦ

« предишна новинаследваща новина »