ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година

15 февруари 2013 11:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
„Православен наръчник” за 2013 година

Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година се посвещава на 1150 г. от началото на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий (пролетта на 863 г.). Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил представи в Концертно студио на Радио Варна новия „Православен наръчник” в навечерието на празника Успение на св. равноапостол Кирил Славянобългарски (+ 869 г.), преп. Авксентий Витински (+470 г.), свщмчк Валентин, еп. на Терни (+268 г.), покровител на младежта за задомяване. Встъпителни думи към гостите, слушателите и християните отправи литературният критик и историк г-н Панко Анчев.

„Наръчникът” с автор Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил излиза вече много години. Макар да има популярен характер, той почива на научни исторически, църковни и стриктно проверени данни. Към отделните дни на годината авторът посочва голям брой цитати от Свещеното Писание и различни автори. За всеки, който би искал да се запознае с Библията, за истините, които тя вести, за влиянието, което упражнява, за преобразованията, които върши, за духовна и социална обнова, извор на която е тя, „Наръчникът” е четиво, което отговаря на потребностите му. За по утвърдилите се във вярата „Наръчникът” отговаря на техните потребности за допълнително усилване в четенето по история, география, стара литература, които имат препратки с годишнини на видни автори и изследователи.

По традиция след представянето на „Православен наръчник” Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил подписа от изданието за присъстващите с благословение и с кратко духовно напътствие.

Архипастирските трудове на митрополит Кирил не остават незабелязани от страна на литературната критика. И днес, предвид ревността, която полага Варненският и Великопреславски митрополит в изпълнение на своите трудни и тежки задължения, трябва да отбележа, че излизането на „Наръчника” е принос към българската съкровищница на социални, културни и религиозни настолни четива. Изискванията на ограничения по обем наръчник - 400 страници, не са попречили на автора да създаде много добри преплитания на народния календар, църковната история, гражданския календар и семейни и лични празници.

В предговора към „Наръчника” митрополит Кирил пише: „Православен е този, който спазва правилно и неизменно учението на св. Църква, която от векове е осветила външната страна на нашата вяра, като ни е освободила от грижата да я „преоткриваме”. Светите Отци са ни освободили от непосилното за нас съставяне на богослужебен календар и на самото богослужение, за да можем на базата на тези, които те са ни оставили, по-лесно да водим спасителната и нужна за всеки човек борба”.

Заслужават отбелязване редица важни граждански податки на автора: „Шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература на 30 януари 1912 година”. Друга препратка към църковната история ни припомня датата 14 февруари 1865 г. - деня на св. равноапостолен Кирил, славянобългарски просветител, свещеник Константин Дъновски служи първата св. Литургия в храма „Св. архангел Михаил”, гр. Варна. И още през лятото на 2013 г. се навършват 1200 г. от победата на кан Крум в решителната битка срещу византийците при Месемврия (Несебър) през 813 г.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Г-н Панко АнчевГ-н Панко АнчевНегово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р КирилПредставянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година Представянето на „Православен наръчник” за 2013 година  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил и г-н Петко Колев - автор на материала„Православен наръчник” за 2013 година
« предишна новинаследваща новина »