ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба на православни икони бе открита във Видин

18 февруари 2013 20:20, Видинска митрополия
Изложба на православни икони бе открита във Видин

На 18 февруари от 17,30 ч. в Галерията на Търговски център – Видин (МОЛ), ет. 1., във връзка с обявяването на 2013 г. за Видинска епархия за Година на „Блаженствата“, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Видинска света митрополия, Клисурски манастир „Св. Кирил и Методий“ и Православен духовен център организираха и откриха ИЗЛОЖБА на православни икони, изработени в иконописното ателие на Клисурския манастир от монахините, населяващи светата обител.

Изложбата бе открита с молитвено песнопение, след което архимандрит Поликарп предостави думата на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан да благослови начинанието и да отправи своя архипастирски благослов към вярващите християни от Видин. Митрополит Дометиан благослови начинанието и пожела на гражданите на Видин да се ползват духовно от предоставената им възможност да се запознаят и докоснат до монашеския труд, чрез който да вдъхновят себе си към истинско съзерцание и духовен напредък.

Към събралите се гости слово отправи и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия и духовен наставник на сестринството на манастира. Той изтъкна важността от почитането на светите икони и даде пример, чрез който поясни, че всеки почитащ светите изображения почита не материята, а първообраза, нарисуван на дървото. Това е като майка, която прегръща и цени снимката на своите деца, тя не почита хартията, а образа, първообраза – нейните скъпоценни деца, които е родила и отгледала. Тук, в този случай не може да има идолопоклонство, както някои християнски течения обвиняват Православната църква, а е един акт, чрез който ние се вдъхновяваме и съединяваме визуално с Твореца или образа на събитие или светец изписан на иконата.

Иконната сбирка бе представена от майка Таисия, игуменка на светата обител, която подчерта, че представените икони са изписани по примера и традицията на Охридската иконописна школа. Всички образи, както и технологията е продължение на охридските майстори иконописци и творци.

След приветствията от страна на духовенството, архимандрит Поликарп предостави думата на г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, която поздрави присъстващите от името на г-н Цветан Асенов, областен управител на Видин, и изтъкна важността от такива духовни събития, чрез които да се повдига духовното у нашия народ, за да има смисъл в живота и стремеж към духовно извисяване.

Изложбата бе открита и бе предоставена възможност на гостите да я разгледат, както и да разговарят със сестрите монахини, които с желание и охота споделяха за своя живот и монашеско ръкоделие.

Изложбата ще остане във Видин до 3 март 2013 г.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »