ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

140 години от обесването на йеродякон Игнатий

19 февруари 2013 12:58, Видинска митрополия
140 години от обесването на йеродякон Игнатий

В старопрестолния град Видин денят на обесването на йеродякон Игнатий бе паметно отбелязан от духовенството, общинското и областното ръководство, и народа.

Във видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на свободата и бе отбелязана 140-годишнината от обесването му.

В своето слово в храма митрополит Дометиан подчерта значението и смисъла на саможертвата на йеродякон Игнатий и призова по неговия пример всеки българин да възраства в любов към Църквата и своята Родина.

От катедралния храм духовенството и обществеността в литийно шествие се отправиха към паметника на Васил Левски, където се извърши поклонение и бяха поднесени венци и цветя.

Пред паметника г-жа Борислава Борисова, зам.-кмет на Видин, прочете слово към гражданите на Видин, в което прослави делото на Левски.

По традиция с грамоти бяха наградени четиримата най-добре представили се ученици на традиционното състезание „Лъвски скок”, организирано от Община-Видин. Първата награда бе връчена на ученика Богомил Витанов от Видин.

Пред паметника на Апостола деца от Детска градина „Васил Левски” изпълниха празнична музикална програма.

Поклонението завърши с традиционния траурен химн, изпълнен от градския духов оркестър на Видин, и поднасяне на венци и цветя пред паметника.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »