ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на параклиса „Рождество Христово” в Софийската духовна семинария

19 февруари 2013 15:58, СДС
Обновление на параклиса „Рождество Христово”

На 15 февруари бе извършено обновление на параклиса „Рождество Христово” в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Той се намира в централната сграда на духовното училище и се ползва от учениците като място за молитвено правило и съборна вечерна молитва. Откакто той е устроен, за неговата чистота и благолепие се грижат семинаристи от различни курсове.

В началото на тази година с разрешението на и.д. ректор г-н Димитър Костадинов и по инициатива на поставения в началото на седмицата нов отговорник на параклиса – третокурсника Симеон Тричков, бе извършен ремонт. В него се включиха с доброволен труд най-много ученици от І курс, които по традиция посещават параклиса всяка вечер. Доброволци не липсваха и от другите класове, тъй като животът на всеки семинарист от 1998 г. насам е свързан с параклиса.

Най-активно участва четвъртокурсникът Дамян Сотиров, който пребоядиса притвора и иконостаса. Усърден труд вложиха и новият отговорник, както и помощник-отговорниците Иван Тупаров от ІV клас и Ивелин Василев от ІІІ клас.

В петък, 15 февруари, в голямото междучасие, когато в параклиса се събраха множество ученици и преподаватели, беше извършен водосвет за освещаването на ремонтирания молитвен дом от неговия духовен наставник - семинарския ефимерий свещ. Божидар Маринов. След водосвета отец Божидар прикани всички семинаристи да посещават по-често параклиса, „за да можем всички да сме едно в молитвата ни към Христа”.

След това към присъстващите се обърна и и.д. ректор, който каза: „Параклисът е ваш, пазете го!” Г-н Костадинов също така призова всички да се запознаят добре с новоутвърдения правилник на параклиса и винаги преди да предприемат инициативи свързани с него, да се съветват с отговорника и неговите помощници. От своя страна, отговорникът Симеон Тричков благодари на всички, които са взели участие в ремонта и допълни: „Надявам се, че това няма да е последното добро дело за този параклис, в който всеки от нас е направил своите първи стъпки в молитвата”. След това всички бяха поръсени със светена вода и отново се завърнаха към учебните си занятия.

Снимки: Янек Мунин

 

 

Снимки

Обновление на параклиса „Рождество Христово” Обновление на параклиса „Рождество Христово” Обновление на параклиса „Рождество Христово” Обновеният семинарски параклис „Рождество Христово” Семинаристите сами се потрудиха за боядисването на стенитеОбновление на параклиса „Рождество Христово”Обновление на параклиса „Рождество Христово”Обновление на параклиса „Рождество Христово”
« предишна новинаследваща новина »