ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат "Велик покаен канон" на св. Андрей Критски

20 февруари 2013 12:34, Българска Патриаршия
"Велик покаен канон" на св. Андрей Критски

Синодално издателство на БПЦ-БП отпечата нов тираж на "Великия покаен канон" на св. Андрей Критски. Този канон се чете на части в първите четири дни на Великия пост, а целият се чете в сряда на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се изразява дълбоко покаяние и духовно съкрушение за греховете.

Св. Андрей, епископ на Крит, е оставил няколко съчинения с духовно съдържание: беседи на различни празници, канони и празнични стихири, но безспорно най-известен е неговият "Велик покаен канон" – бисер на църковната химнография.

В канона св. Андрей хронологически преминава през цялото Свещено Писание, започвайки от грехопадението на Адам и завършвайки с изкупителната смърт на Господ Иисус Христос. Представена е цялата старозаветна и новозаветна галерия от образи на праведници и грешници, към които авторът поставя в едно или друго отношение своята душа. Изобразена е голямата бездна между небето и преизподнята, между светостта и порока.

Предаден е в своеобразна диалогична форма - разговор между автора и Бога, от една страна, и между певеца и собствената му душа, от друга. Колкото певецът е смирен в отношенията си към Бога, толкова строг и безпощаден е той към самия себе си.

Основната мисъл на това дивно църковно творение е зов към съвестта за осъзнаване на греха и за покаяние. Виждайки, че душата му е дълбоко заспала в грях, свети Андрей се обръща към нея с думите: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш".

Настоящото издание е предназначено както за свещенослужителите, така и за редовите християни, които могат да следят покайните стихове при съборното четене на канона и да го четат по време на частните си молитви през Великия пост.

Канонът се разпространява в храмовете на БПЦ и в Синодално издателство. Единична цена 5.00 лв. При закупуване на 10 и повече бройки Синодално издателство дава 20% отстъпка.

За разпространение: 02/980 30 16.

 

 

« предишна новинаследваща новина »