ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОТНОСНО ПОДГОТОВКАТА ЗА ИЗБОРА И ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ

20 февруари 2013 15:48, Българска Патриаршия
Вратата към тържествения салон на Св. Синод

Св. Синод е готов за посрещането и регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, която започва на 23 февруари 2013 г. от 10.00 ч. и ще се осъществи в Синодната палата. (Подробностите са описани в Програмата по повод тържествените събития, свързани с ПИЦС и интронизацията на новоизбрания Български патриарх: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=101057 ).

Българската православна църква очаква най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви, които започват да пристигат в София още на 22 февруари. Сред клириците-чуждестранни гости очакваме в България да пристигнат предстоятелите: на Кипърската архиепископия - Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър; и на Чешката и Словашката митрополия - Негово Блаженство Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи; както и митрополити, епископи и други пратеници на останалите православни патриаршии, архиепископии, митрополии.

Всички богослужения са подготвени и Св. Синод призовава да се включим в тях с гореща и съборна молитва към Бога: Св. Дух да ни помогне в предстоящия най-висок избор – за патриарх на Българската църква!

Залата в БАН, където ПИЦС ще бъде открит с молебен, и където ще се проведе изборът на Избирателното бюро на събора, също е готова и очаква църковните делегати.

След завършека на патриаршеския избор литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към ПКСХП „Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в Р. България.

Новата зелена патриаршеска мантия с инициалите „П.Б.” – „Патриарх Български” – в момента се шие и извезва, очаквайки да влезе в свещена употреба на 24 февруари. Личната шивачка на приснопаметния Български патриарх Максим в момента довършва бялото було (патриаршеската епанокамилавка), с което новият ни патриарх ще размени патриаршеската корона в момента на своята интронизация. Останалите патриаршески инсигнии: енголпията, нагръдният кръст и патриаршеският жезъл също са готови за този тържествен ден, какъвто България не е изживявала от 41 години насам. Те ще бъдат поднесени на новоизбрания Български патриарх от първия, втория и третия по старшинство епархийски митрополити на специално изграден за целта подиум.

Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

Св. Синод благопожелава на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор благословено пътуване до София, спокойно настаняване и подготовка за предстоящите им регистрация и участие в патриаршеския избор.

Св. Синод призовава членовете на събора стриктно да следват обявената Програма и съвестно да изпълнят своя християнски църковен дълг за благото на цялата ни Църква!

С нами Бог!

И ние с Него!

В закона на Господа да бъде волята ни (срв. Пс.1:2), защото Бог е „дълготърпелив и многомилостив” (Числ. 14:18). „Той е твърдиня; делата Му са съвършени, и всичките Му пътища са праведни; Бог е верен, и неправда няма (в Него); Той е праведен и истинен” (Втор. 32:4)! Амин.

 

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФ - говорител на Св. Синод по подготовката и провеждането на ПИЦС` 2013
Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Салонът, в който ще се гласуваЗала за делегатите, салон за гласуване, патриаршески кабинет (в дъното)Салонът с масата и урната за гласуванеУрната, в която ще се пускат гласовете на делегатите на ПИЦС`2013Кабината за гласуване е в централния салон на Св. СинодУрната, в която ще се пускат гласовете на делегатите на ПИЦС`2013Патриаршеският кабинет, в който ще изчакват митрополититеБогородичният иконостас в патриаршеския кабинет
« предишна новинаследваща новина »