ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изборният ден започна с утреня и св. Литургия за благословен успех на Патриаршеския избирателен църковен събор

24 февруари 2013 00:17, Българска Патриаршия
Утреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклис

В зората на 24-тия ден на месец февруари 2013 г., Неделя на Митаря и Фарисея, избраните за членове на Патриаршеския избирателен църковен събор на Българската православна църква-Българска патриаршия се стекоха в 5,15 ч. в синодалния параклис „Св. цар Борис”, за да се черкуват и да се осветят заедно във връзка с най-важното и стратегическо църковно-канонично и административно събитие в живота на всяка Поместна православна църква – избора на нов Първойерарх.

За Българската православна църква 24 февруари 2013 г. е ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, ден на препотвърждаване патриаршеското достойнство на нашата света Църква!

С благословението на Св. Синод на БПЦ св. богослужба оглави Негово Високопреподобие архим. Алексий, ефимерий на Драгалевската св. обител, в съслужение с дякон д-р Петър Симеонов, и при молитвеното участие на

архиереите от Българската православна църква - високопреосвещените митрополити: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски престол, Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Доростолски митрополит Амвросий; както и преосвещените епископи: Стобийски Наум, Крупнишки Инокентий, Адрианополски Евлогий, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Константийски Антоний, Браницки Григорий, Мелнишки Серафим; архим. Дионисий - началник отдел "Богослужебен" при Св. Синод, схиархимандрит Амвросий - игумен на Атонския ни манастир "Св. Георги Зограф". В Синодалния параклис топла и трепетна молитва към Света Троица отправиха и всички останали делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор - духовници и миряни, заедно със синодалните служители, както и миряни, дошли да съучастват с моленията си и да подкрепят тези, чрез които ще бъде произведен изборът на новия Български патриарх.

По време на проскомидията архим. Алексий отправи към Всемилостивия Бог специални прошения за благословен успех на събора, а на Великата ектения това направи и дякон Петър Симеонов.

Всички се молеха усърдно и от дълбочината на сърцето си за това Бог да просвети техния разум, така че след гласуването Българската православна църква да се сдобие със свой силен и благочестив духовен водач. Ученици от Софийската духовна семинария, под ръководството на г-н Любомир Игнатов огласи с пението си цялата богослужба. "Символът на вярата" бе молитвено прочетен от Сливенския митрополит Йоаникий, а всички архиереи заедно със свещениците, монасите, монахините и миряните-делегати произнесоха "Отче наш" с упование във всемилостивия Божи промисъл за благото на нашата Църква.

С молещите се духовници и миряни в параклиса невидимо присъстваше и небесната Църква Божия, която заедно с целия православен свят е обърнала своя поглед към БПЦ, в която днес предстои да бъде направен най-важният избор!

Звездите навън избледняха, изпълващата се луна отстъпи място на изгряващото слънце. А всички ние – клир и миряни - се помолихме на Слънцето на правдата Христос Господ да благослови провеждането на патриаршеския избор със Своя мир, да изпълни сърцата на избирателите със Своята просвещаваща благодат и да дари на Църквата и народа ни достоен първосветител, добър архипастир, който да стане новият духовен отец на нацията и най-първият застъпник пред Божия престол за България и всички българи.

„Всеки първосвещеник, измежду човеци избиран, за човеци се поставя да служи Богу“ (Евр. 5:1). Сам Бог е Този, Който ще говори в сърцата на Своите верни и достойни чеда в следващите знаменателни часове на всебългарския патриаршески избор. Свят е дългът на избирателите - да изпълнят Господнята воля и да гласуват с богоумъдрена любов и с богопросветена отговорност към бъдещите съдбини на Църквата и Отечеството ни. Да бъде!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Утреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклисУтреня и св. Литургия на 24 февруари 2013 г. в Синодалния параклис
« предишна новинаследваща новина »