ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официален обяд, даден от новоизбрания Български патриарх и Св. Синод

24 февруари 2013 17:45, Българска Патриаршия
Официален обяд, даден от новоизбрания Български патриарх и Св. Синод

В деня, в който Негово Светейшество новият Български патриарх и Софийски митрополит бе избран от членовете на Патриаршеския църковен избирателен събор и стана тържествената му интронизация, Светейшият ни патриарх и Светият Синод на БПЦ-БП дадоха официален обяд. Гости на събитието бяха всички представители на Поместните православни църкви - оглавяващите църковните делегации и техните членове, делегатите на Избирателния събор - излъчени от епархиите на БПЦ, от ставропигиалните манастири и духовните училища, както и почетни гости - архиереите на БПЦ, представители на държавната власт, посланици, представители на културни институции и др.

На официалния обяд, който бе даден в ресторанта на Гранд хотел „Шератон”, своето уважение към новоизбрания предстоятел на Българската православна църква дойдоха да изразят: Хризостом, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър; Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи; Едески митрополит Йоил - Вселенска патриаршия; Илиополски митрополит Теодор - Александрийска патриаршия; Тирски и Сидонски митрополит Илия - Антиохийска патриаршия; Востронски митрополит Тимотей - Йерусалимска патриаршия; Волоколамски митрополит Иларион - Московска патриаршия; Никозки и Цхинвалски митрополит Исаия - Грузинска патриаршия; Шумадийски епископ Йован - Сръбска патриаршия; митрополитът на Търговище Нифон - Румънска патриаршия; Драмски митрополит Павел - Гръцка архиепископия); Белостокски и Гдански архиепископ Иаков - Полска митрополия; Бератски митрополит Игнатий - Албанска архиепископия.

По време на тържествения обяд Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към своите гости с думите: „Ваши Блаженства, възлюбени в Господа Предстоятели и представители на братските Поместни православни църкви, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, Ваши превъзходителства, досточтими представители на българската държавност, почитаеми членове на Патриаршеския избирателен църковен събор, всечестни отци, преподобни монаси и монахини, драги сътрапезници,

Радостно събрани на този официален обяд, ние благодарим Богу за щедрата Му към нас милост и благоволение, които ни дадоха възможност да извършим делото, за което бяхме призвани – избиране на Български патриарх и Софийски митрополит.

Пред лицето на вселенското свето Православие, гражданската общественост и благочестивия църковен народ бе отслужено чинопоследованието на патриаршеската интронизация, поднесени бяха поздравления и благопожелания.

Предстоят усилни дни в изпълнение на дълг и служение на Църквата, осъществяване на набелязаните задачи в съвместни старания с епархийските митрополити, преосвещените епископи, всечестния клир, подпомагани от държавните институции, тружениците на богословската наука и служителите от църковната администрация, като се стремим да бъдем „образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1Тим. 4:12).

С дълбока убеденост в Божията подкрепяща десница, с радост в Господа и вярност към Неговото свято име свидетелстваме с апостолските слова: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Филип. 4:13), обувам нозете си в готовност да благовестя мира (Еф. 6:15) с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, търпение и любов.

Благодаря от свое име и от името на Светия Синод на всички тук присъстващи досточтими участници в днешния бележит за светата ни Църква ден.

Спомагайте ни в светите си молитви, за да бъдем бодри, да стоим във вярата, да бъдем мъжествени, крепки и всичко у нас да става с любов.

Вдигам тост за здравето на Предстоятелите на светите ни Църкви и техните представители, за благоденствието на скъпата ни Родина и напредъка на добрия ни народ, за мир, справедливост и спокойни творчески дни в обществения живот, за единството и благопреуспяването на светото Православие”.

С приветствие към новоизбрания Светейши Български патриарх Неофит се обърнаха Негово Блаженство Предстоятелят на Кипърската православна църква Хризостом, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър, и Негово Блаженство Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи, както и оглавяващите църковните делегации от името на Предстоятелите на сестрите Поместни православни църкви.

По-късно същия ден в Криптата на патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски" бе даден прием за официалните гости на тържествата, църковната общественост, представители на държавната власт, на бизнеса, културни дейци и общественици, по време на който Светейшия патриарх продължи да приема поздравления и уверения за подкрепа в нелекото служение, което поема.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »