ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Делегациите на Поместните православни църкви започнаха да пристигат в София

22 февруари 2013 20:26, Българска Патриаршия
ВИП терминалът на летище София

От днес започнаха да пристигат делегациите на Поместните православни църкви, чиито представители ще вземат участие в събитията, свързани с Патриаршеския избирателен църковен събор.

В петъчния ден, 22 февруари, на ВИП терминала на летище София вече пристигнаха по-голямата част от делегациите. Чуждестранните гости - предстоятели и представители на Поместните църкви, бяха посрещнати от епископи и духовници на нашата Църква, които ще ги придружават по време на престоя им в България.

В сутрешните часове първи дойдоха представителите на Грузинската православна църква, които бяха посрещнати от Величкия еп. Сионий и посланика на Грузия у нас.

По-късно пристигнаха пратениците на Йерусалимската, Антиохийската и Полската православна църква, придружени от свои свещенослужители. От наша страна те бяха посрещнати от Стобийския еп. Наум, Крупнишкия еп. Инокентий и архимандрит Атанасий (Султанов).

Да присъства на интронизацията и вземе участие в първата св. Литургия, оглавена от новия Български патриарх, в следобедните часове дойде и предстоятелят на Кипърската архиепископия Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър, който бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и кипърския посланик в България.

На правителствения сектор на летище София присъстваха още г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ при МС, както и директорът на летището г-н Веселин Пейчев.

Да вземат участия в тържествата по случай новоизбрания Български патриарх, пристигнаха висши духовници и от Гръцката православна църква и Александрийската патриаршия. Те бяха посрещнати от Браницкия епископ Григорий и Константийския еп. Антоний.

Очаква се утре да пристигнат представителите на Вселенската и на Руската патриаршия и Негово Блаженство Христофор, архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи.

Официалните гости от Поместните църкви са настанени в столицата и за тях през следващите дни са подготвени културна програма и поклоннически пътувания из страната.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Величкият еп. Сионий и грузинският посланикВеличкият еп. Сионий и грузинският посланикВеличкият еп. Сионий и грузинските представителиСтобийски еп. Наум и Крупнишки еп. ИнокентийВарненският и Великопреславски митрополит Кирил и посланикът на КипърНегово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял КипърНегово Блаженство Хризостом II се поздравява с митрополит КирилДелегация от Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиПосрещане на представителите на Поместните църквиЕп. Антоний и архимандрит Атанасий
« предишна новинаследваща новина »