ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна 2-ят етап от избора на нов Български патриарх - регистрацията на делегатите на ПИЦС

23 февруари 2013 11:50, Българска Патриаршия
Регистриране на делегатите на ПИЦС

Свалили траура на болката по напусналия ни патриарх, с надежда очакваме идещия ден, когато народът Божий – свещен клир, преподобни иноци и инокини и верни пасоми на овдовялата Българската църква ще посочат бъдещия патриарх Български – отец на отците, игумен на игумените, духовен ръководител на цялото българско паство.

Днес, събота, 23 февруари, бе дадено началото на втория етап от избора за нов Български патриарх с регистрирането на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС), който ще се проведе в утрешния ден. От рано сутринта пред Синодната палата започнаха да се събират делегираните от различните епархии на страната участници в ПИЦС.

Регистрацията започна според обявената програма от 10,00 ч. в Канцеларията на Св. Синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейните членове: Доростолски митрополит Амвросий, ик. Михаил Михайлов, секретар на Старозагорска св. митрополия, и Митко Секулов, началник отдел „Синодални имоти“, застанаха при бюрото по вписването на делегатите.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, като председател на Централната комисия по организацията и провеждането на ПИЦС, откри работата по регистрацията на делегатите с поканата към всички присъстващи да запеят тропара на Петдесетница. А после отправи кратко и прочувствено приветствие, подчертавайки значимостта на лежащата върху им отговорност (в цялост словото четете по-долу).

Накрая митрополит Амвросий даде конкретни напътствия и уточнения относно изискванията по регистрирането и съответното получаване на делегатски карти от избирателите. След това стартира самата регистрация на делегатите: митрополитите-членове на Св. Синод и епископите, според реда на тяхното старшинство, представителите на ставропигиалните манастири, на духовните и богословските училища, и делегатите от съответните епархии: свещенослужители, монаси и монахини, и миряни. Всички избиратели на новия Светейши патриарх Български се очаква да се регистрират до края на деня, когато в ПКСХП "Св. Александър Невски" ще бъде отслужено всенощно бдение.

* * *

ПРИВЕТСТВИЕ (устно) към делегатите на ПИЦС от Председателя на Централната комисия по подготовката и провеждането на ПИЦС †ЙОСИФ, митрополит на САЩ, Канада и Америка

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Драги отци и преподобни монаси и монахини,

Най-напред: Добре дошли в София, в столицата на Божията Премъдрост! Днес благодатта на Светия Дух ни събра, за да извършите отговорна работа като представители на вашите епархии и членове на предстоящия ПИЦС. Защото днес и утре пред нас стои високоотговорна и историческа задача.

Вие, които сте се събрали от цял свят: от Запад, Изток, Север, Юг и от четирите краища на България: от Кулата до Козлодуй, от Калотина до Калиакра и от трите А: Аляска, Америка, Австралия и Канада, като делегати на нашите църковни хора, изпратили ви тук да изпълните дълга, който ви възложиха - утре по съвест да пуснете гласа си за един от тримата митрополити, който вие считате за най-достоен според вашите разбирания; вие ни познавате (нас, синодалните архиереи) много добре. Пред вас ние сме като на една човешка длан. Затова и Уставът на БПЦ изисква тримата избрани митрополити да присъстват на богослуженията в тези дни редом до вас. (…) Вашата задача е ясна. И решението ви се чака от целия свят. Защото не е истина, че никой не се интересува от избора на Българския патриарх.

Сами виждате какво става днес в България… А ние, Българската църква, можем да покажем, че можем да бъдем единни, можем да бъдем силни и можем да си изберем първосветител, който да бъде патриарх на България.

Президентът в тези дни каза нещо, което може да ни окуражава и ентусиазира: „Българските политици разбраха, че Българската църква трябва сама да избере своя патриарх”. И вие именно сте хората, които можете да коригирате мнението за нашата Църква чрез избора си на един от тримата синодални архиереи утре. А регистрацията е един от най-важните и оспорвани моменти в този избор: имат ли изпратените тук избраници съответните пълномощни с показване на съответното писмо и личен документ. Затова не се сърдете, че ви проверяваме - така е вече по цял свят. Така е, за да сме уверени на 200 процента, че вие сте избирателите, че именно вие сте избраниците, хората, които ще пуснете гласа си.

Защото вие сте органът на Патриаршеския избирателен църковен събор. Никоя друга светска власт не може да се меси в избора на Църквата, не може да контролира или да коригира нашия избор. И особено утре - на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Тук аз апелирам към вас: ако има някой между вас, който по някакъв начин е инструктиран да пусне определен глас, нека той, ако обича Българската църква - да се коригира и да гласува по съвест. /…/

Всички очакват да видят в Църквата ни ред и дисциплина. Блаженопочившият патриарх Максим постави летвата много високо, но ние трябва да се постараем да отговорим на очакванията на българския народ и БПЦ заедно с нейния предстоятел и духовен лидер да бъде духовна кърмителка, Майка на народа си. /…/

Господ да ви даде мъдрост и сила и пред нищо да не се спрете. Вие сте хората, които можете, като изборно тяло, да коригирате всеки, който мисли друго. /…/

142-ма сме по списък. Имате моята молитва и молитвата на Светия Синод и желая да изпълните своя дълг. Вие самите направихте вече тази жертва да дойдете в неделен ден и да гласувате. Сега е времето."

Текст: Анула Христова
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Регистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСЧленовете на Комисията по пълномощиятаПриветствие към делегатитеРегистриране на делегатите на ПИЦСНапътствия относно регистрациятаРегистриране на делегатите на ПИЦСНапътствия относно регистрациятаРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦСРегистриране на делегатите на ПИЦС
« предишна новинаследваща новина »