ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ден преди ИЗБОРА - За задълженията на църковната йерархия и за почитта ни към нея

23 февруари 2013 14:35, Сливенска митрополия
Св. Три светители

По повод предстоящия Патриаршески избор Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий прецени, че е наложително и много полезно да се вслушаме в съветите на светите отци на Църквата за това как подобава на клир и миряни благочинно да се отнасяме към служението на църковната йерархия.

~~~

„С всичката си душа благоговей пред Господа и уважавай Неговите свещеници“ (Сир. 7:31).

+++

Овци, не пасете пастирите си и не излизайте извън пределите си; за вас е достатъчно, ако сте на добра паша. Не съдете съдиите, не предписвайте закони на законодателите. (Св. Григорий Богослов)

+++

Които не се покоряват на изпратените от Господа, безчестят не само тях, но и Този, Който ги е пратил, и си навличат по-страшен съд, отколкото жителите на Содом и Гомора. (Св. Василий Велики)

+++

Възлюбени, постарайте се да се подчинявате на епископа, презвитерите и дяконите; който им се подчинява, той слуша Христа. (Св. Игнатий Богоносец)

+++

Който презира свещеника, той презира и неговия Господ. (Св. Ефрем Сирин)

+++

Когато виждаш Господа ­- пожертван и предложен, свещеника ­- благоговейно застанал пред тази Жертва на молитва, когато виждаш как всички се освещават с тази скъпоценна Кръв, мислиш ли, че се намираш сред хората и стоиш на земята? (Св. Йоан Златоуст)

+++

Безумно е да не уважаваш свещеническата власт, без която не е възможно да получиш спасение и обещаните блага. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Ние трябва да почитаме свещениците повече от своите родители: бащите са ни родили от кръв и от похот плътска (Йоан. 1:13), а свещениците са причина за нашето раждане от Бога, за блаженото възраждане, за истинската свобода и благодатно осиновяване. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Не е възможно за свещеника да скрие своите недостатъци: и най-малките от тях скоро стават известни. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Всички започват да съдят за свещеника не като за същество от плът и с човешка природа, а като за ангел, чужд на каквито и да било слабости. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Заради един свой разговор свещеникът бива подложен на толкова много упреци, че често, обременен от тежестта им, пада от униние; него го осъждат и за погледа, мнозина изследват дори най-обикновените му действия, забелязвайки и тона на гласа му, и изражението на лицето, и колко високо се смее. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Подчинявай се на своя пастир, не бягай извън оградата, обичай вярата, не се дърпай от пастирския жезъл, защото той те удря не за да те убие, а за да те отклони от заблудата. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Както децата обичат своите родители, така и вие обичайте пастирите, защото чрез тях се родихте за вечността, чрез тях получихте Царството, чрез техните ръце се извършва всичко, чрез тях се отварят небесните врата. Нека никой не се противи, нека никой не прекослови! Който обича Христа, той ще обича и свещеника, какъвто и да е той, защото чрез него се удостоява със страшните Тайни. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Ако обичаш Христа, ако обичаш Царството небесно, уважавай и тези, чрез които го получаваш. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Ако ти не зачиташ свещеника, пренебрегваш не него, а Бог, Който го е ръкоположил. Ще кажеш: «А откъде е известно, че Бог го е ръкоположил?» Но ако ти не си убеден в това, напразна е твоята надежда. Ако Бог нищо не извършва чрез него, то ти нито си кръстен, нито се причастяваш със светите Тайни, нито получаваш благословения и следователно - не си християнин. Ще попиташ: «Как, нима Господ ръкополага всички, дори и недостойните?» Бог не ръкополага всички, но за спасението на народа Самият Той действа чрез всички, макар и те да са недостойни. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Нима ще дръзнем да говорим против свещениците ние, на които е забранено да съдят братята си? Нима имаме извинение, когато старателно разглеждаме сламката в чуждото око, а не виждаме гредата в своето? Нима не знаеш, че осъждайки, сам си приготвяш още по-тежък съд? Говоря това не за да оправдавам ония, които недостойно носят свещенството, съжалявам ги и плача за тях. Но казвам, че на това основание те не могат да бъдат съдени от подчинените, дори и животът им да заслужава сериозно порицание. Бог е проговорил чрез ослицата и ако чрез пророците е дарувал духовни благословения, действайки чрез неразумни уста и чрез нечист език заради юдеите, които Го оскърбявали, толкова повече ще устрои Той всичко Свое заради вас, които запазвате благомислие, дори свещениците да са недостойни, и ще изпрати Светия Дух. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Който почита свещеника, той ще почита и Бога, а който започне да се отнася непочтително към свещеник, той малко по малко ще стигне и до оскърбления към Бога. Макар и свещеникът да не е благочестив, но Бог, виждайки, че ти от благоговение към Него почиташ дори и този, който не е достоен за такава чест, Сам ще ти въздаде награда. (Св. Игнатий Богоносец)

+++

Възлюбени, нека оказваме истинско уважение към тези, на които е дарувана силата на Светия Дух. Свещеническият сан притежава изключителна важност: „На които простите греховете, тям ще се простят“ (Йоан. 20:23). Затова и св. ап. Павел казва: „Покорявайте се на наставниците си и бъдете послушни“ (Евр. 13:17), почитайте ги и имайте „към тях преголяма любов“ (1Сол. 5:13). Ти се грижиш само за себе си и ако добре устроиш своето благосъстояние, не си отговорен за другите. А свещеникът, дори и добре да е устроил живота си, ако не се грижи за тебе и всички поверени му, заедно с грешниците ще отиде в геената и може да погине не заради своите, а заради вашите дела, ако не изпълни както трябва всичко, за което е призван. И тъй, като знаете голямата опасност за йереите, бъдете благоразположени към тях.

Не виждате ли, че всички се подчиняват на светските началници, макар често да са по-добри от тях и по род, и по живот, и по ум. Но от уважение към тоя, който ги е поставил, за нищо такова не мислят и благоговеят пред царската воля, какъвто и да е началникът им. Ето какъв страх показваме, когато човекът ръкополага! А когато Бог ръкополага, ние се отнасяме непочтително към ръкоположения, оскърбяваме го, уязвяваме го с безброй грубости и злословия, когато ни е забранено да осъждаме дори братята си!

С какво можем да извиним факта, че не забелязваме гредата в своето око, а старателно виждаме сламката в окото на другия? Нима не знаеш, че като осъждаш, така ти сам си приготвяш най-строгия съд? Като знаем всичко това, нека да се боим от Бога и да почитаме Неговите свещеници, като им отдаваме всякаква чест, та и за собствените си добри дела, и за уважението, което им оказваме, да получим от Бога голяма награда. (Св. Йоан Златоуст)

+++

Свещенството е божествено достояние, то е по-скъпоценно от всяко имущество. Оскърбяват го повече тези, които зле изпълняват работата си и които изобщо не би трябвало да бъдат посвещавани, за да не се осмеляват хората по недомислие да упрекват Свещенството заради провиненията на недостойните. Ако в светските длъжности се прави разлика между длъжността и този, който лошо я изпълнява, и длъжността остава в своя чин и достойнство, а оня, който я е поругал, търпи наказание; то поради каква причина в Свещенството тези неща се смесват и греховете на тия, които изпълняват служението не както трябва, хората приписват на самото Свещенство? Затова нека замълчат гласовете, унижаващи Свещенството заради недостойните и не насочват сами срещу себе си меча на възмездието. Нека порицават недостойните като погубители, като врагове на благочестието и добродетелта; а Свещенството да прославят и увенчават като определящо всекиму според делата. Защото с негова помощ ние се възраждаме и се причастяваме с божествените Тайни, без които не е възможно да се удостоим с небесните награди, според истинните думи на Самия Христос. (Преп. Исидор Пелусиот)

Из: + Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ. Светоотечески наставления към свещенослужителите. СИ, 2004, сс. 35-42

 

 

« предишна новинаследваща новина »