ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриарх - с фоторепортаж

23 февруари 2013 20:45, Българска Патриаршия
Всенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриарх

В навечерието на съдбовния ден, в който се решава новата посока на Българския църковен кораб, патриаршеският ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски” - символ на вярата българска и величествен знак на укрепената в Христа котва на надеждата – събра обединени в духа на молитвата участниците в предстоящия Патриаршески църковен събор. Вопълът към царствената Божествена Троица и Нейните светии бе подкрепен от пристигналите от всички братски Поместни църкви делегации.

Председателят на храма Тивериополски еп. Тихон отслужи последованието на всенощното бдение, заедно с храмовото духовенство и дяконство. Вътре в светия олтар молитвено участие взеха високопреосвещените митрополити: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай. Присъстваха в молитва преосвещените епископи: Адрианополски Евлогий, Знеполски Йоан, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис и Константийски Антоний.

От хоровия балкон на катедралата смесеният хор при храма с диригента си доц. Димитър Димитров въздадоха в красиво песнопение изказ на молитвеното възношение.

Митрополит Йосиф, като председател на Комисията по подготовката на ПИЦС отправи апел към всички: „Утре е решаващ за Църквата ни ден. От вас, от вашето решение зависи дали утре ще имаме патриарх. Нека покажем, че сме силни, че сме достойни да имаме патриарх. Нека в утрешния ден ни посочите кой ще бъде той. Нека не се посрамим и окажем недостойни да имаме духовен ръководител на нацията ни”.

Нощта притихна в очакване, а студът подплашен се оттегли, оставяйки ни в ръцете на топлата и необяснима радост на предстоящия ден.

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров- АтаДим

 

 

Снимки

Всенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриархВсенощното бдение в ПКСХП „Св. Александър Невски“ преди деня на църковния избор на Български патриарх
« предишна новинаследваща новина »