ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско и синодално послание до клира и народа по повод провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор, София, 24 февр. 2013 г.

25 февруари 2013 16:55, Българска Патриаршия
Патриаршеско и синодално послание

Възлюбени в Господа братя и сестри,

С чиста вяра в сърцата си и неизменно упование в дивния Божи промисъл днес отново възхваляваме и прославяме Онзи, Който от любов към човеците изпрати някога в света Единородния Си Син, Христа Иисуса, та всякой, повярвал в Него, да има живот вечен (Йоан. 3:16). И помним, че само чрез Него, едничкия наш Господ и Спасител – по думите на апостола – „живеем и се движим, и съществуваме”, защото сме от „Неговия род” (Деян. 17:28), защото вярата ни в Христос е нашият истински живот, а надеждата ни – надежда непомрачена.

В тази вяра и с тази надежда ни родиха, с тях ни закърмиха и в тях ни отгледаха незабравимите наши предци. Днес, когато Църквата ни справедливо се гордее с вековна история, с традиции и приемственост, с благоговение и синовна почит, отново и отново си спомняме за равноапостолния Борис-Михаил и първоучителите Константин-Кирил и Методий, за Охридския чудотворец Климент и Рилския пустиножител Йоан, за божествения Патриарх Евтимий и преподобния Паисий, и всички, просияли в подвига на вярата, преподобни светци, мъченици и изповедници от българския род. Помним и всички онези добри пастири, с които Всеподателят щедро ни е дарявал като Църква и като народ и които, добре подражавайки на Пастира на пастирите – Христа Иисуса – мъдро, с благост и кротост, но и с твърда вяра и строгост уверено направляваха кораба на родната ни Църква през бурите на този век.

Само месеци ни делят от раздялата ни с приснопаметния наш отец Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим - Патриарха, Когото Господ Бог изобилно дарува не само с мъдрост, с благост и дълготърпение, но още и с библейско дълголетие и който успя да преведе Църквата си не само през войнстващия атеизъм, но и отвъд изпитанието на разединението и разкола. Да ни опази като Църква свята, чиста и неопетнена, опазила неизменните и неподвластни на времето истини на вярата и на светото Православие, неотделен член на Едната, света, съборна и апостолска Църква на Символа на вярата, на Отците и на Съборите, самоуправляемата благодатна Българска православна църква – Българска Патриаршия.

В духа на изконната съборност на Църквата Христова и в съгласие със свещените ѝ канони, както и съобразно с Устава на богоспасаемата Българска православна църква – Българска Патриаршия, тържествено обявяваме, че на 24 февруари от спасителната 2013 г. от Въплъщението на Бог Слово, в престолна София бе проведен Патриаршески избирателен църковен събор, на който – под неизменното ръководство на Светия Дух – канонично беше проведен избор и бе определен нов предстоятел на овдовелия в края на отминалата 2012 г. Патриаршески и Софийски митрополитски престол. По Божия воля църковният жребий се падна върху Русенския митрополит до вчера, а вече Светейши Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит. След това канонично действие Българската православна църква – Българска Патриаршия отново има свой архипастир, а Св. Синод на поместната ни Църква, както и Архиерейският и Църковният ѝ събори – свой председател.

От деня на избора на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит неговото име ще се споменава на всяка св. Божествена литургия, отслужвана от останалите ни епархийски митрополити, както и от свещения клир в ставропигиите и – съгласно осветената от вековете практика на Църквата, от Предстоятелите на всички Поместни православни сестри-църкви от голямото семейство на Едната, света, съборна и апостолска Църква.

Братя и сестри,

Патриаршеската институция е скъпо достояние на родната ни Църква, мерило за достойнство и признание за нейното състояние и за мястото ѝ в православния свят. Тя е както заслужена гордост, така и напомняне за високата ни отговорност – отговорност както пред Бога, така и пред родилите ни във вярата наши предци и наставници (Евр. 13:7). А най-вече пред бъдните поколения, до които Христовото благовестие и вярата, „веднъж предадена на светиите” (Иуда. 1:3), трябва да достигнат свети и чисти, каквито са предадени и нам от Апостолите и Отците на Църквата от всички времена. Мисията на Църквата остава същата и до днес. Охристовяването и спасението на света все още не са завършили и мнозина са онези, които не са огласени и наставени в спасителните вечни истини на Христовото Евангелие. И днес светът продължава да очаква от „Църквата на живия Бог” да бъде „стълб и крепило на истината” (1Тим. 3:15), да носи и щедро да дарява онази духовност, висока църковна просвета и любов към Бога и към ближния, които толкова обилно струят от древността, да е все същата носителка на онази чистота и висота, до които я издигна от самото начало отдалият Себе Си „за живота на света” (Йоан. 6:51) неин Основател и вечен Божествен Глава, Господ Иисус Христос.

В богозаповяданата си мисия Църквата разполага с малко, но силни и надеждни оръжия. Тя има на своя страна Божията правда и Божията подкрепа: „И ето, – казва ни Сам Господ, – Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20). Църквата помни и знае, че е съградена на камък и че „портите адови няма да ѝ надделеят” (16:18). Този пък камък е нашата искрена и чиста вяра в откриващия ни се в Евангелието Бог, в Троица прославян – Отец, Син и Свети Дух.

Да дарува прочее Бог, щото и нашата Българска православна църква – Българска Патриаршия да пребъдва здраво стъпила върху този камък на вярата, та достойно да изпълним завета на нашите предци: „Има православие – има България”! Нека всички заедно – клир и миряни – обединим сили и дарования, та да възрастваме все повече в благодатта и истината, да живеем като достойни наследници и приемници на нашите отци и да прославяме с делата си Божието име и Църквата в скъпото си Отечество и по целия свят!

Пастирски поздравяваме клира и миряните на Българската православна църква – Българска Патриаршия с избора на Негово Светейшество новия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, молитвено благопожелавайки на всички духовни сили, неоскъдяваща вяра и апостолско дръзновение. Амин!

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с всички нас!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

Снимка: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеско и синодално посланиеПатриаршеско и синодално посланиеПатриаршеско и синодално посланиеПатриаршеско и синодално послание
« предишна новинаследваща новина »