ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на новоизбрания Български патриарх НЕОФИТ при неговата интронизация

24 февруари 2013 15:08, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит Български - слово-отговор на поздравителното слово на Св. Синод

ВАШИ БЛАЖЕНСТВА,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ПРЕДСТОЯТЕЛИ

И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БРАТСКИТЕ

ПОМЕСТНИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ

„ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ” ПРИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ,

ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

ДОСТОЧТИМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ПОЧИТАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ПАТРИАРШЕСКИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН

ЦЪРКОВЕН СЪБОР,

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ПРЕПОДОБНИ МОНАСИ И МОНАХИНИ,

ДРАГИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Възнасяме благодарствена молитва в днешния знаменателен ден, когато по изволението на Светия Дух и църковно-народното волеизявление, изразено от членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор, аз недостойният бях въздигнат на Българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното първосветителско служение в Българската православна църква.

Начеваме подготвителния период преди светата Четиридесетница, когато разсъждаваме върху изявите на гордостта и смирението в нашия живот. Високият църковен пост предразполага към проявлението на гордостта, но съзнанието за слабите ни човешки сили и необходимостта от следване на Христа ни води към смирената молитва и богатството на добродетелите.

Тежък е кръстът, който Господ и светата ни Църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото „кога съм немощен, тогава съм силен” (2 Кор. 12:10). Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, изява на вярност към Бога и послушание към Неговата света воля, готовност за следване на Христа, Който „смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна” (Филип. 2:8).

В изпълнение на своя подвиг аз съм убеден в молитвената подкрепа и съборната дейност на Високопреосвещените и Преосвещени архиереи, свещенството и монашеството, на църковните служители и сътрудниците в църковно-обществената сфера.

Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало – патриарси-светци и изповедници, факлоносци на истинската светлина в Господа, постъпвали като чеда на светлината (Еф. 5:8). Светъл пример ми остава приснопаметният наш патриарх Максим, чийто наследник ставам днес с преклонение пред неговия достоен живот и дейност.

Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет, ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта (Евр. 13:16).

Със задоволство можем да отбележим добронамереното отношение на гражданските ни ръководители към инициативите в църковния ни живот, съдействието при поддържането на храмовете, съвместното отбелязване на празнични дни и народни традиции.

Вседушевно благодаря за молитвената подкрепа и участие в празничния ден на Предстоятелите и представителите на светите Поместни православни църкви:

- Негово Блаженство Хризостом ІІ – Архиепископ на Нова Юстиниана и целия Кипър;

- Негово Блаженство Христофор – Архиепископ на Прага и митрополит на Чешките и Словашки земи;

- Едески митрополит Йоил – Цариградска патриаршия;

- Илиополски митрополит Теодор – Александрийска патриаршия;

- Тирски и Сидонски митрополит Илия – Антиохийска патриаршия;

- Востронски митрополит Тимотей - Йерусалимска патриаршия;

- Волоколамски митрополит Иларион – Московска патриаршия;

- Никозки и Цхинвалски митрополит Исаия – Грузинска патриаршия;

- Шумадийски епископ Йован – Сръбска патриаршия;

- Митрополит на Търговище Нифон – Румънска патриаршия;

- Драмски митрополит Павел – Гръцка архиепископия;

- Белостокски и Гдански архиепископ Иаков – Полска митрополия;

- Бератски митрополит Игнатий – Албанска архиепископия.

Ние свидетелстваме нашето вътрешно църковно единство като събратя и пазители на православната вероизповед и не допускаме лъжеучения, нестроения и разколи, а по апостолския съвет имаме едни мисли, „една и съща любов в единодушие и единомислие” (Филип. 2:2).

Топло благодаря на Св. Синод за отправеното ми приветствие и насърчителни слова; на представителите на българската държавност; на официалните лица и всички гости за участието им в днешния ден на интронизация на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит.

Отправям към Всеблагия ни Отец псаломските молитвени слова: Господи, „милостно погледни към мене и ме помилвай; дай на раба Си Твоята сила” (Пс. 85:16), Ти ни възлагаш бреме, но Ти ни и спасяваш. А м и н!

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

Словото си Светейшият Български патриарх Неофит произнесе на 24.02.2013 г. в ПКСХП "Св. Александър Невски"
Снимка: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Патриарх Неофит Български - слово-отговор на поздравителното слово на Св. Синод
« предишна новинаследваща новина »