ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СИНОДАЛНО ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО към новоизбрания Български патриарх НЕОФИТ

24 февруари 2013 15:00, Българска Патриаршия
Сливенски митр. Йоаникий поздравява Българския патриарх Неофит от името на Св. Синод

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ БЛАЖЕНСТВА,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ И ПРЕОСВЕЩЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

СВЕТИТЕ ПОМЕСТНИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ И ПРЕОСВЕЩЕНИ АРХИЕРЕИ НА БПЦ - БП,

ПОЧИТАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА – ГОСПОДА И ГОСПОЖИ ДИПЛОМАТИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И

ХРИСТОЛЮБИВОТО БЪЛГАРСКО ВОЙНСТВО,

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

„Всеки първосвещеник, измежду човеци избиран,

за човеци се поставя да служи Богу“ (Евр. 5:1);

24 февруари 2013 г. ще остане паметна дата в българската църковна летопис. Днес Патриаршеският избирателен църковен събор Ви избра за каноничен Български патриарх. Вие приехте инсигниите на патриаршеското достойнство.

Под свещения купол на тази велелепна Патриаршеска катедрала най-тържествено Ви бе поднесена патриаршеската бяла епанокалимавка, която символизира непорочността и чистотата на православното изповедание и като Български патриарх Вие ще я съхранявате, за да остане на Вашите наследници чиста и неопетнена.

Вие приехте и патриаршеския жезъл, който символизира архипастирската, духовна, църковна и административна власт. Нека този жезъл винаги да Ви напомня за Вашите пастирски задължения като наш Първосветител.

От името на членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор ведно със Св. Синод изразяваме молитвената надежда на всички чеда на Българската православна църква-Българска Патриаршия в Родината и извън нейните предели, че ще осъществявате Вашето високоотговорно служение като Първойерарх, та обединени клир и вярващи с едно сърце и една душа да прославим Всесветия Дух.

Молитстваме Ви Божията благодат, със съдействието на която мъдро и с духовна мощ да ръководите Българската православна църква, както и Вашите блаженопочивши и приснопаметни Предстоятели на светата ни Църква се уповаваха на Бога и с достойнство отстояваха и опазиха чистотата на светото Православие, единството на народа и оставиха дълбока следа на Божия виноград и в историята на нашето Отечество – Майка България.

А вие, обични в Господа братя и сестри,

„Следвайте всички вашия първойерарх, както и Иисус следва Своя Отец“ в съгласие с призива на св. Игнатий Богоносец, молете се Бог да го укрепява в служението му, да го направлява, за да върви по правите Божии пътеки, да му дарува в здраве дълголетен живот за благопреуспяването на светата ни Църква и добруването на нашия народ!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, СВЕТЕЙШИЙ ВЛАДИКО!

 

 

Снимки

Новият Български патриарх НЕОФИТ
« предишна новинаследваща новина »