ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливенският митр. Йоаникий към Светейшия Български патриарх Неофит - СЛОВО при връчването на патриаршеския жезъл

24 февруари 2013 14:25, Българска Патриаршия
Сливенски митр. Йоаникий поднася патриаршеска инсигния на Светейшия патриарх Неофит

СЛОВО на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий по повод връчването на патриаршеския жезъл по време на ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА НОВОИЗБРАНИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ

24 февруари 2013 г., София

ПКСХП „Св. Александър Невски”

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ПЪРВОСВЕТИТЕЛЮ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,

Благодарни за това, че Бог Ви посочи, а Божият народ Ви избра, възкликваме: Боже, „Жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство” (Пс. 44:7). Излей, Господи, Своята милост, щедрост и благост над Твоя български виноград, който е насадила Твоята десница преди почти 1150 години. Господи, погледни от небето и виж този Свой Първойерарх и го подкрепи, за да може той да измине с мъдрост и търпение предстоящото Му поприще (срв. Евр. 12:1), винаги и навсякъде да прославя Твоето Свето Име, и всякога да молитствува и да се грижи за поверения му клир и народ.

Ваше Светейшество,

В какво време Бог Ви постави да ръководите светата ни Църква? – Време, в което бедността се шири, безработицата се увеличава, размириците се умножават, майките бедстват. Когато много от децата са непокорни и голяма част от младежта - невъздържана, а възрастните хора – объркани и притеснени.

С този жезъл Бог Ви възлага мисията да ръководите, да утешавате, да вразумявате, да се застъпвате за „всички отрудени и обременени” (Мат. 11:28) в нашето общество.

Защото жезълът символизира защитата от злото, победата на правдата и водачеството на любовта. Любовта към Бога и към ближните. Тази всеотдайна любов Господ Иисус Христос изисква от Вас в предстоящото Ви патриаршеско служение. Позволете ни да Ви припомним евангелските думи, които Спасителят изрекъл към Своя апостол: „Любиш ли Ме повече, отколкото тия?... Паси Моите агънца” (Йоан. 21:15).

И ние всички – осветен клир и православен народ – Ви пожелаваме с Вашия духовен авторитет и познания да респектирате, ръководите и просвещавате, за да настъпи в обществото ни многоочакваната духовна промяна чрез утешително покаяние за утвърждаване на спасителната православна вяра.

Бог да укрепява ръцете Ви, та да благославяте винаги със светла надежда своето паство и да се застъпвате за всички нас, когато сме в скърби и изпитания.

Тържественото приемане на този патриаршески жезъл да възгаря сърцето Ви в ревност по Бога и да Ви подпомага във Вашето първосветителско служение, за да бъде то богато с духовни плодове за радост и спасение на Църквата и Отечеството ни! Амин.

 

Сливенският митр. Йоаникий - слово към Светейшия Български патриарх Неофит, произнесено на 24.02.2013 г. в ПКСХП "Св. Александър Невски"

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит преди приемането на патриаршеския жезъл
« предишна новинаследваща новина »