ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В очакване на патриарх Български - Божествената св. литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски” в деня на интронизацията

24 февруари 2013 11:30, Българска Патриаршия
Божествена св. литургия в деня на интронизацията

Сред бурните вълни на човешките смутове и тревоги се издига един велелепен символ на несломяемата надежда на българския род – патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. А има ли надежда, има вяра, има спасение, има България и български народ. Останал сиротен, днес корабът на Българската църква предстои да навлезе в нови води на ново море. Днес той очаква своя нов кормчия, очаква своя патриарх.

Всичко в катедралата е подготвено. Тя блести сияйна и обновена, и особено благолепна. Всичко вътре е подредено и поставено в строен ред. В средата под централния купол е издигнат специален подиум за предстоящата интронизация. Между него и солея в две редици са архиерейските кресла, а отстрани следват, подредени в шпалир, столове за официалните гости, държавници и общественици, и за делегатите в църковния събор. Определени са и местата за влизащите откъм южния и северния вход. Битовата грижа за централния ни дом Господен в утринта на самия ден за посрещането на новия патриарх се освещава от извършването на Божествена св. литургия.

Смесеният хор на катедралата е заел своето място на балкона. В храма влизат Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви заедно с придружаващите ги лица. Светата литургия се отслужва от архимандрит Сергий, в съслужение с храмовото духовенство и дяконство.

Постепенно храмът се изпълва с богомолен народ, а част от официалните лица започват да заемат своите места. След края на богослужбата благословеният хляб се раздава от свещ. Антоний Милушев.

Всички отново заемат определените им места. И притихват в очакване на изборната вест – кой ще бъде новият патриарх на България. Денят е празникът на 1-во и 2-ро откриване честната глава на св. Йоан Кръстител – ще ли българският народ открие своя нов кръстител, обновител на изнурената му душа, се питаме всички. И с надежда очакваме неговото име.

Текст: Анула Христова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Божествена св. литургия в деня на интронизациятаБожествена св. литургия в деня на интронизациятаБожествена св. литургия в деня на интронизациятаБожествена св. литургия в деня на интронизацията
« предишна новинаследваща новина »