ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕДСТОЯЩА СРЕЩА МЕЖДУ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУМЪНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

26 юни 2009 10:30, Българска Патриаршия
Герб на Румънската патриаршия

В свое работно заседание на 18-19 юни 2009 г. Свeтият Синод на Румънската православна църква е одобрил решението на Постоянния епархийски съвет на Букурещката архиепископия, в началото на месец юли, тази година, в Букурещ да се проведе среща на представители на Румънската и Българската патриаршии с цел разясняване на създадената ситуация в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця” в Букурещ. След като към Българската православна църква бе отправена покана за участие в тази среща, Светият Синод на БПЦ на свое заседание взе решение в срещата от българска страна да вземат участие Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан в качеството му на председателстващ комисията за междуцърковни отношения към Светия Синод на БПЦ, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит.

Датата на междуцърковната среща предстои да бъде уточнена.

 

В прес-съобщение на Румънската Патриаршия, озаглавено „Уточнения относно обвиненията към Румънската патриаршия в забрана за служение на български език в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця” в Букурещ”, което бе публикувано на официалния сайт на Румънската Патриаршия (http://www.patriarhia.ro/) се казва още: „Във връзка с обвиненията към Румънската Патриаршия в забрана за служение на български език в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця” в Букурещ уточняваме следното: В заседанието си на 7 юни 1954, Св. Синод на Румънската православна църква, по предложение на достойния за поменаване Блажения патриарх Юстиниян, е решил църквата “Св. пророк Илия – Хан Колця”, разположена на ул. Доамней № 18, „заедно с целия й инвентар и апартамента на партера, да бъде дадена за използване от българската общност от столицата, докато тя си построи собствена църква”. Безвъзмездното предаване на храма в Букурещ за българската православна общност е представлявало знак на братската обич на Румънската православна църква към Българската православна църква. Уточняваме, че румънската православна общност си е построила в София собствена църква, в която богослуженията се извършват на румънски език още от началото на миналия век (1907).

 

След 55 години безплатно използване на храма от българската общност, констатирайки лошото състояние на храма и съобразявайки се с изискванията наложени от действащото законодателство за възстановяване на конфискуваните от комунистическия режим църковни имоти, Постоянният епархийски съвет на Букурещката архиепископия – в заседанието си на 31 март 2009 – реши: спешно възстановяване на енорията “Св. пророк Илия – Хан Колця” с юридическо лице и назначаването на отец Габриел Григореску за първи свещеник. Измежду приоритетите в мисията на новия първи свещеник се наброяват укрепване и реставриране на църквата, както и възстановяване на конфискуваните по времето на комунистическия режим църковни имоти.

 

Постоянният епархийски съвет е решил още представителят на Българската православна църква в Букурещ, иконом Петър Тотев, да продължи да свещенодейства заедно с отец Габриел Григореску, така както в София например, свещеникът на руската православна общност служи в църква, собственост на Московската патриаршия, заедно с двама български свещеници, без това съслужение да възпрепятства доброто извършване на пастирско-мисионерската дейност за двете общности, руска и българска.

 

Следователно никога не е забранявано на отец Петър Тотев да служи в енорийската църква “Св. пророк Илия – Хан Колця”, така както по погрешен начин се твърди от някои медии в България и Румъния, но само е помолен да си сътрудничи и да съслужи с румънския свещеник, за постигане на установените от Постоянния епархийски съвет цели. И така отец Петър Тотев може необезпокояван да продължи своята пастирско-мисионерска, литургична и административна дейност за православните български вярващи от Букурещ, наред с румънския първи свещеник.”

Превод от румънски език: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

Притвор на българския храмТабелка на българския храмНадпис над входната врата на църкватаХрамова икона екстериорИконостасКупола на храмаХрамов празник, Илинден 2008 г.Аудиенция при патриарх Даниил, 2008 г.

Аудио

Предстояща среща между представители на Румънската православна църква и Българската православна църква във връзка с възникналия проблем

« предишна новинаследваща новина »