ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„НАШЕТО СПАСЕНИЕ Е В НАДЕЖДАТА” (РИМ. 8:24)

26 февруари 2013 12:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нови свети мощи в храм „Св. Атанасий", Варна

Несравнима е красотата на старинния митрополитски храм на Варна „Св. Атанасий” във Варненска и Великопреславска епархия. Днес, 24 февруари 2013 г., храмът приютява нови свети мощи в своята 175-годишна история. За прочутия крайморски храм, обгърнат от римски археологически разкопки, прекрасни дворци и бани, в днешния модерен ХХІ век се сбъдва радостната вест за получаването на частици от мощите на св. Йоан Златоуст, св. вмчк Димитрий Солунски Мироточиви, св. Флавиан патриарх Константинополски, на родния български светец от Силистра св. Дасий Доростолски, на св. вмчк Виктор Кесарийски, който е загинал по един особено жесток начин, и на св. мъченик Карп. Православните християни от енорията желаеха отдавна да се сдобият със закрилничеството на тези светии. Грижата на църковното настоятелство за просветно и духовно издигане и за опазване на религиозното възпитание на енориашите и изхождайки от насъщната им духовна нужда, бяха ангажирани с тази отговорна задача. През последния месец за целта се подготвиха специално изработени мощехранителници.

Попълването съкровищницата на храма с нови мощи е следствие от желанието на настоятелството повече вярващи и гости на Варна да могат да се приобщят към вярата.

Камбанният звън на храма възвестява радостния миг. През последните няколко години настоятелството при храма настойчиво търси различни форми да се спре върху живота и делото на светиите. От една страна, това показва загрижеността на настоятелството за свидетелството пред енориашите за непреходността на словото Божие, което е „живо и действено” (Евр.4:2). От друга страна, това показва, че съвременните християни дълбоко осъзнават необходимостта от почитане на светите мощи. Защото назначението на човека тук на земята е да развива своите духовни и да осъществява своето богоуподобяване. Нито основата на християнския живот – вярата, нито висшата му цел – любовта, чрез която се върви към спасението и то се постига, могат да се развиват и да процъфтяват през време на странстването ни от земния към небесния Йерусалим без надежда.

Свети апостол Павел казва определено: „Нашето спасение е в надеждата” (Рим. 8:24), както и че ние само тогава сме дом Христов и живи членове на Христовото мистично тяло, когато спазваме твърдо и докрай дръзновението и надеждата (Евр. 3:6). Тази идея подчертано е изразена в издателската дейност на църковното настоятелство. Настоятелството при храм "Свети Атанасий", Варненска и Великопреславска света митрополия, за задоволяване на религиозните нужди на вярващите издава печатни издания, списание „Амвон” и вестник „Православен глас”. На страниците присъстват редица научно-богословски, религиозно-просветни, проповеднически и църковно-исторически статии.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Нови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", ВарнаНови свети мощи в храм „Св. Атанасий", Варна
« предишна новинаследваща новина »