ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ЗА ПАТРИАРШЕСКИЯ ИЗБОР

26 февруари 2013 16:20, Българска Патриаршия
Българският патриарх НЕОФИТ и Ловчанският митрополит ГАВРИИЛ

В самия ден на избора на Първойерарх на БПЦ - 24 февруари 2013 г., веднага след интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил - другият предпочетен след първия изборен тур кандидат за патриаршеския престол, сподели за читателите на Официалния сайт на Българската Патриаршия следното:

"Радвам се на произведения патриаршески избор и вярвам, че в този момент такава е волята Божия за нашата Църква. Негово Светейшество притежава всички качества, за да води достойно народа ни по пътя на спасителната православна вяра.

Изпитвам така също голямо задоволство от това, че и тримата кандидати за патриаршеския трон - Русенският митрополит Неофит (сега вече Български патриарх), Старозагорският митрополит Галактион и мое смирение изпълнихме съвместно взетото от трима ни преди изборите решение. А то бе - да не използваме нечестни средства за домогване до патриаршеския жезъл и да не разпространяваме некоректна информация, нито клевети един за друг. Много съм радостен, че братски и по християнски спазихме това свое обещание. В качеството си на Ловчански митрополит и член на Св. Синод ще продължа с всички сили да работя за най-важните приоритети на Българската православна църква, които според мен са: духовното просвещение и по-доброто организиране финансите на Църквата, за да можем чрез тях да осигуряваме нужните средства за изпълнението на високата ни духовна, просветна, културна и социална мисия."

След интронизацията на новия Български патриарх Неофит той, заедно с Ловчанския митрополит Гавриил - при завръщането си в Синодалната палата - застанаха заедно пред възрадвания народ и журналистите и в братски мир им преподадоха своето благословение. С тази искрена проява завършилият патриаршески избор в България отправи още по-силно своето послание:

Нека всички духовни чеда на Българската православна църква и всички българи пребъдваме в духовен мир, взаимно уважение, църковен и граждански ред, в нелицемерно благоволение помежду си, в светозарна Христова любов, в грижа за ближните, Църквата и Отечеството, в отговорност пред народа и Бога.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Неделян Нешев

 

 

Снимки

Българският патриарх НЕОФИТ и Ловчанският митрополит ГАВРИИЛОткриване на ПИЦС` 2013Молебен за успешното провеждане на ПИЦС`2013Гласуването за Български патриарх в приемния салон на Св. СинодВарненски и Великопр. митр. Кирил, ставр. ик. Михаил Михайлов, адв. Стефка СпиридоноваИзбирателното бюро на ПИЦС`2013Избирателното бюро на ПИЦС`2013Ик. Валентин Лазаров и адв. Радомир ЧолаковБългарският патриарх НЕОФИТПатриарх Неофит и митрополит Гавриил - достойни апостолски приемници
« предишна новинаследваща новина »