ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДВЕТЕ СВЕТИНИ БЯХА ТЪРЖЕСТВЕНО ПОСРЕЩНАТИ В СИЛИСТРА

27 юни 2009 13:58, Българска Патриаршия
тържеството в Силистра

По повод храмовия празник на митрополитската катедрала “Св. св. ап. Петър и Павел” в Силистра, с благословението на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир, при голяма тържественост в крайдунавския град бе посрещната десницата на преподобна Димитра Киевска – Доростолска заедно с чудотворната икона “Призри на смирение”. Светините бяха донесени на 26 юни от делегация начело с наместника на Свето-Въведенския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Дамиан, монаси и монахини, със самолет до Варна, и оттам привечер пристигнаха в град Силистра, чието древно име е било Дуросторум.

Мощите на преподобната Димитра, която е родом от Силистра, и Богородичната икона, бяха посрещнати от хиляден народ - благочестиви българи и румънци, дошли за случая отвъд Дунава заедно с архиепископа на Констанца Теодосий.

В израз на синовна преданост и обич към Майката на Господ Иисус Христос Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иларион отправи възхвала пред чудотворния образ на Пресвета Богородица от името на многобройния богомолен народ, изпълнил катедралния храм и пространството около храма със запалени свещи в ръце. Архиереят благослови присъстващите с думите: „Нека бъде благословен от Господа Бога нашият вярващ народ! На многая лета!”

Благочестивият народ остана на молитвено бдение при светините през цялата нощ. Поклонението пред десницата на преп. Димитра Киевска – Доростолска и иконата на Божията Майка ще продължи и през следващите няколко дни.

 

По поръчение на Доростолския митрополит Иларион, организатор на посрещането на двете светини и на това духовно тържество, преминало с особена изисканост и великолепие, бе протосингелът на митрополията ставрофорният иконом Добри Чаков, на когото архиереят изказва сърдечна благодарност.

Доростолска митрополия

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

тържеството в Силистратържеството в Силистратържеството в Силистратържеството в Силистра

Аудио

ДВЕТЕ СВЕТИНИ БЯХА ТЪРЖЕСТВЕНО ПОСРЕЩНАТИ В СИЛИСТРА

« предишна новинаследваща новина »