ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ СЪС СИНОДАЛНА ДЕЛЕГАЦИЯ СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

27 февруари 2013 15:46, Българска Патриаршия
Новият Светейши Български патриарх НЕОФИТ и президентът Р. Плевнелиев

Днес, 27 февруари 2013 г., в Президентството се състоя първата и знаменателна среща на новоизбрания светейши Български патриарх Неофит с президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Българският патриарх бе придружаван от църковна делегация в състав: високопреосвещените митрополити Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи Стобийски Наум – гл. секретар на Св. Синод, Крупнишки Инокентий – викарий на Старозагорския митрополит, Знеполски Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий – началник на синодалния отдел „Богослужебен”, г-н Теодор Атанасов – началник на кабинета на Българския патриарх, и д-р Десислава Панайотова – експерт в синодалния Културно-просветен отдел и гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия.

Българският патриарх Неофит бе посрещнат с искрена радост и почит от г-н Цветлин Йовчев – началник на кабинета на президента, г-жа Ирина Гъркова – съветник на президента в областите култура, национална идентичност, комуникации, проф. Кирил Топалов – секретар на президента по духовност, култура, национална идентичност, г-жа Мария Иванова – прессекретар на президента.

Срещата на патриарх Неофит, синодалната делегация и г-н Росен Плевнелиев започна със сърдечно приветствие от страна на президента: „Ваше Светейшество, поздравявам Ви с избора Ви за патриарх на Българската православна църква. Добре дошли! Отваряме сърцата си и вратите на президентската институция за вас, които отваряте сърцата си за целия народ за добро, за чисто човешките ценности, за хуманността, за вярата, за духовността. Поздравявам Ви с избора, имах честта да бъда свидетел, да бъда част от този процес на издигане, процес на още по-голяма сила и перспектива. Защото съм сигурен, че с Вашите усилия, както и с останалите митрополити, братя, сестри и цялото отечество, и цялата Църква, ние ще работим за повече духовност, за народните и националните ценности, за развитие и за добруване. Народът се базира на вярата, на сигурността, на това, че има на кого да се опре. Народът вече не се впечатлява от това кой е „ляв” и кой е „десен”, нито от идеологии. Но хората много се впечатляват от тези, които вършат работа, които с дейността си потвърждават идеите и думите си.”

Президентът продължи с размислите си в откровен и още по-предразполагащ тон: „Не може без Църква, не може без семейство, не може без училище. Аз съм убеден, че социалната и политическата криза са свързани със загубата на ценности, които заедно трябва да възстановим. Няма да скрия своето възхищение от демократичния процес по време на избора на Български патриарх, както и от Вашата реч, в която Вие показахте, че виждате проблемите на народа и възможния изход от тях. Считам, че аз мога да бъда много полезен в изграждането и надграждането на институциите. Нека имаме добра комуникация, нека сме отворени за народа, защото монополите, срещу които хората въстанаха, са символ именно на задкулисие. Ще дам всичко, всичко от себе си, Ваше Светейшество, за да бъде чут гласът на хората, преди народната енергия да стане деструктивна. Трябва да опазим институциите, в които те имат огромно доверие. Вие сте най-висшата от тях. Нека хората се върнат към Църквата, а Църквата да е отворена за тях. Нека работим за международния авторитет на Църквата, да се мерим с най-добрите и да сме пример в нашия регион, в който преди 12 години падаха бомби. От баба ми още в детството ми в Неврокоп (или Гоце Делчев) съм научен на дълбока вяра. Разчитайте на мен. Нека покажем на народа единомислие. Битките не са важни, властта и парите не са важни – те са само инструмент. Важна е вярата, духовността, институциите, държавността, трудолюбието Да сте жив и здрав дълги, дълги години, Ваше Светейшество!” - каза в приветственото си слово президентът.

Светейшият Български патриарх Неофит отвърна на това изключително топло посрещане с благо и мъдро първосветителско слово: „Благодарим Ви и ние, господин Президент, че намерихте добро време да ни приемете! Още от предишната ни среща преди време в Св. Синод сме възхитени от Вашето внимание и Вашите прекрасни слова за Българската православна църква. Ето, Вие си спомняте детството в Неврокоп, когато сте възприели християнските ценности и днес ги имате предвид, като предавате вечните евангелски добродетели и на своите служители. Ние ще се посветим на това да поддържаме и развиваме вярата в нашите събратя и сънародници в България и чужбина. Ще дадем колкото сили Бог ни прати, за да бъдем добри пастири на Господнята морава според примера и словото Му: „Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците”. Ще бъдем такива за тези, които искат да видят в нас изпълнен дълга на доброто служение.”

Българският патриарх Неофит заедно с президента Плевнелиев поканиха да се включат в официалния и сърдечен разговор и всички присъстващи архиереи, които с мъдрост, такт, добросърдечно и силно слово споделиха вижданията на Църквата за приоритетите, които стоят пред сътрудничеството между БПЦ и президентската институция – в интерес на България, духовността и бъдещето на нацията.

Очаквайте следващия ни материал за патриаршеското посещение в Президентството с още подробности от състоялата се там официална среща.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Негово Светейшество се отправя от Синодната палата към ПрездентствотоНегово Светейшество се отправя от Синодната палата към ПрездентствотоНовият Български патриарх НЕОФИТПатриарх Неофит и Знеполски еп. ЙоанЛовчански митр. Гавриил, Крупнишки еп. Инокентий и Знеполски еп. ЙоанПатриарх НеофитСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация пред ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоНегово Светейшество с г-н Йовчев, н-к на президентския кабинетНегово Светейшество и прессекретарката на президента г-жа Мария ИвановаНегово Светейшество с проф. Топалов, секретар на президентаНегово Светейшество с г-жа Ирина Гъркова, съветник на президентаСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоСинодалната делегация в ПрезидентствотоВеликотърновски митр. Григорий и Неврокопски митр. НатанаилСинодалната делегация в ПрезидентствотоПатриарх Неофит и президентът Р. Плевнелиев
« предишна новинаследваща новина »