ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОФИЦИАЛНА ВИЗИТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ СЪС СИНОДАЛНА ДЕЛЕГАЦИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

28 февруари 2013 14:55, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит приема поздрава на депутатите

Днес, 28 февруари 2013 г., в 10.00 ч. започна първото официално посещение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в 41-то Народно събрание на Република България. Той бе придружен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновския митрополит Григорий, Стобийския епископ Наум – гл. секретар на Св. Синод, и д-р Десислава Панайотова – експерт в синодалния Културно-просветен отдел и гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия.

Патриарх Неофит с църковната делегация бе настанен в ложа, от която наблюдаваше емоционалното заседание на българските парламентаристи. В съседство дебатите слушаха и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Преди началото на официалното слово на настоящия български президент, г-н Петър Стоянов дойде в ложата на църковната делегация, за да поздрави новоизбрания Български патриарх и да му засвидетелства своето голямо уважение.

Предстоеше Обръщението на президента на Република България господин Росен Плевнелиев към нацията и Народното събрание.

Преди неговата реч, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева си позволи да обърне внимание на всички депутати, че в парламента вече е Негово Светейшество Българският патриарх. При чуването на това съобщение цялата зала стана на крака. Всички присъстващи се обърнаха и погледнаха нагоре, приветствайки с аплодисменти българския Първойерарх, който прие топлото посрещане с пастирска благост и смирение. Президентът Росен Плевнелиев започна Обръщението си с думите: „Позволете ми да поздравя новоизбрания Български патриарх с огромно уважение и респект към тежестта и силата на патриаршеския жезъл, както и с очакването и надеждата на всички граждани избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, с вяра в демократичните и християнски ценности, за достоен живот, за добро и за напредък. Обръщам се към протестиращите. Вие вече променихте България. Правителството не просто подаде оставка, правителства са падали и преди, ще падат и в бъдеще. Но вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в зададената посока, партиите също. Сега е време за градивен диалог, базиран на демократичния правов ред. Нека заедно да посочим проблемите и да търсим решение. След внезапната оставка на правителството преди няколко дни проведох незабавни консултации, свиках и Консултативен съвет за национална сигурност, за да търсим път за излизане от кризата и за опазване на гражданския мир. Демокрацията ни дава решението. Решението са избори. Но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не мога да допусна избори, без необходимата готовност на Централната избирателна комисия. Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Нека тези християнски празници ни просветлят и обединят, а не противопоставят и разделят.”

Негово Светейшество патриарх Неофит внимателно слушаше президентското слово, в което г-н Плевнелиев набеляза следните приоритети за работата на новия 42-ри български парламент след провеждането на предстоящите избори: „Антимонополно законодателство, преструктуриране на енергетиката, либерализация по европейски правила на пазара на ток, проблемите, пред които се изправят младите семейства и младежката безработица, ново послание за солидарност между поколенията, инфраструктура. Но по-важно е какво се случва днес в българското училище, какви добродетели, каква компетентност, какво възпитание получава бъдещото поколение на България.” Г-н Плевнелиев завърши обръщението си по следния начин: „Ако всеки действа солово, каза вчера един мъдър владика на срещата с мен [тук президентът имаше предвид казаното от митр. Йосиф – бел. ред.], хор няма да стане. Хор само от солисти няма! Държава само от индивидуалисти и самостоятелни субекти също. Правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден. И докато правителствата и партиите могат да действат солово, това е и тяхна отговорност, аз се надявам, апелирам - по проблемите на държавността и нацията нека да бъдем хор!”

След президентската реч Българският патриарх Неофит заедно със синодалната делегация се отправи към кабинета на г-жа Цецка Цачева, която с искрена радост и дълбока почит посрещна високите гости начело със Светейшия ни патриарх. В разговора участваха и заместник-председателите на парламента г-жа Екатерина Михайлова, г-н Христо Бисеров и г-н Павел Шопов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че отношенията между Народното събрание и Българската православна църква винаги са се основавали на взаимна почит и уважение и даде висока оценка за ролята на Църквата в трудните години на прехода. Изборът на нов Български патриарх при пълно спазване на канона беше блестящ пример и урок, който светската власт трябва да следва, подчерта г-жа Цачева. „Надявам се, че с Божията помощ и с Вашата мъдра подкрепа ще преодолеем настоящите изпитания” - и пожела на Негово Светейшество патриарх Неофит здраве и сили в неговата високоотговорна мисия за добруването и единението на българския народ.

Негово Светейшество патриарх Неофит благодари за срещата и за присъствието на председателя на Народното събрание на интронизацията му, както и за „прекрасните подаръци [нагръден кръст и 2 енголпия от името на Народното събрание и българското правителство – бел. ред.] – за тази святост, с която украсихте гърдите ми и при носенето на която вие винаги ще бъдете молитвено споменавани от нас!”. Той отбеляза: „Ние с голямо задоволство узнахме, че ще бъдем приети от Вас в тези нелеки дни и идваме, за да засвидетелстваме нашата готовност да бъдем по-близо едни до други в тези премеждия, защото така те стават по-леки и по-лесни за преодоляване в името на нашия скъп народ”.

Като си спомни за достойния пример на приснопаметния Български патриарх Максим, г-жа Цецка Цачева допълни, че е убедена в предстоящото силно служение на новия ни патриарх, както и в това, че съвместните усилия на Църквата и държавата с мъдрост, търпение, а понякога и с твърда ръка да ръководят общественото развитие, ще доведат до стабилност и успех.

Председателят на парламента даде думата и на своите колеги-заместници, които изразиха желанието си най-първо да чуят какво патриархът на България и Църквата иска и очаква от българските депутати. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит наблегна на следното: нужно е още по-добро финансиране за възстановяване на храмовете, особено в селските райони. Той подчерта, че в своето желание и потребност да имат благолепен и действащ храм, хората дори и там, все повече и повече намират начини да развиват умението за изработване на проекти, чрез които да осигурят нужните за целта средства, но те имат нужда и от още по-голямата подкрепа на държавата. Вторият основен национален приоритет, върху който се спря Негово Светейшество, бе въпросът за удачното, своевременно и законосъобразно въвеждане на религиозното образование в задължителната подготовка на децата в детските градини и на учениците в общообразователните училища. „Защото ние сме убедени, че това е много полезно за децата и тяхното личностно развитие.”

Патриарх Неофит прикани и своите събратя-митрополити да изразят своите виждания. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил подчерта, че последните дни показаха на всички, че Българската православна църква, Св. Синод могат да преодоляват най-големи трудности и припомни думите на цар Симеон Велики към св. Климент Охридски за това, че църковните дела са много по-тежки от държавните. Той наблегна върху виждането, възприето и от президента Плевнелиев, че на България в момента й е нужен „хор от специалисти”, не толкова от солисти, „за да можем да преуспеем и да помогнем на обществото ни да излезе от духовната и материална криза”. Митрополит Кирил също пледира управляващите да започнат конкретна работа за въвеждането на предмета „Религия” в училищата като задължителен. „Никой не може да се оправдава, че религията ще противопостави децата, защото чрез изучаването й те стават по-благородни, а родителите са много доволни от това.”

Г-жа Цачева се съгласи, че ако реформите в прагматичната сфера понякога водят до резултати в съвсем кратки срокове, то резултатите от реформите във възпитанието и образованието идват след много повече време и затова е нужно да помислим на какво учим децата сега, за да предвидим какви плодове ще берем утре. А децата ни в момента са „объркани”, те са „микс от влиянието на социалните мрежи, псевдооткритостта и нашия невинаги добър пример.” Затова е толкова важен „блестящият пример на Църквата”, който тя даде на всички ни при последния избор за патриарх. Това беше „Божи знак в момента на протеста и гнева – имахме избор, тържественост, изпълнена с особено високо съдържание, което ни обедини! Бъдете здрави, силни, за да бъдем и ние силни!”, каза г-жа Цачева. Тя отбеляза, че въпросът за религиозното образование ще може да бъде решен при свикването на 42-то народно събрание.

В същия дух се изказа и г-жа Екатерина Михайлова, радостна от факта, че „Църквата се справи с реален проблем, преминавайки напред. Дадохте ни урок на нас, политиците, за това как трябва да се ръководим от общия интерес. Хубав знак, който светската власт трябва да последва. Наистина образованието и просвещението са приоритет и ние разчитаме много на вас, че ще помогнете на българския народ”.

Г-н Христо Бисеров продължи с изразяването на всеобщото възхищение от прозрачността, коректността и възвишеността на проведения патриаршески избор в БПЦ, който показа „колко силен е вашият дух. Наистина вярата в Бога възпитава в добро и религиите сближават хората. Младите трябва да бъдат възпитавани във вяра в Бога – това е дълг не само на вероизповеданията, но и на държавата, и тя трябва да поеме своя ангажимент”.

Г-н Павел Шопов подчерта, че според него Църквата трябва да е водеща относно това, което следва да се случва в държавата, а „ние просто трябва да го изпълним”.

Г-жа Цачева отправи настоятелна покана към светейшия Български патриарх Неофит светият клир на БПЦ да се включи в предстоящите тържества по случай националния ни празник на 3 март, тъй като „духовенството има обединителен заряд, който ни е особено нужен в момент, в който скоро ще се окаже, че имаме само патриарх и президент”.

Негово Светейшество Неофит подчерта, че подобни исторически ситуации са познати на светата ни Църква, например - превземането на Търново през 1393 г. и отеческата грижа на св. патриарх Евтимий за поверения му народ. С това патриарх Неофит открои готовността на Българската православна църква и в настоящите изпитания да бъде майка-хранителка на всички българи и гарант за народното единство и опазването на държавността.

Светейшият патриарх Неофит подари на председателя на Народното събрание икона на св. цар Борис-Михаил Покръстител за благословение в държавните дела, както и книга за историята на Българската православна църква. А г-жа Цецка Цачева прие подаръците и с вълнение отбеляза, че те ще останат в кабинета на председателя на Народното събрание като благословен знак за приемственост.

Патриарх Неофит завърши визитата си с думите: „Вярваме във вашето съдействие за постигането на нашите общи задачи за благото и спасението на целия ни народ!”

По време на излизането на синодалната делегация от парламента към Българския патриарх с искрено благоговение се стичаха депутати, парламентарни служители и журналисти. Те просеха патриаршеското му благословение и след получаването му отнасяха в сърцата си радост и утешение – от молитвеното благословение на духовния отец на всички българи - Неофит, патриарх Български.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ромео Чолаков, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Синодалната делегация в Народното събраниеНегово Светейшество патриарх Неофит и президентът П. СтояновПосрещането на Българския патриарх Неофит от Народното събраниеДепутатите аплодират Българския патриарх НеофитДепутатите аплодират Негово Светейшество патриарх Неофит БългарскиДепутатите аплодират Негово Светейшество патриарх Неофит БългарскиДепутатите аплодират Негово Светейшество патриарх Неофит БългарскиПосрещането на Българския патриарх НеофитНародното събрание посрещна Българския патриарх НеофитНародното събрание посрещна Българския патриарх НеофитСинодалните архиереиПатриарх Неофит слуша Обръщението на президента Р. ПлевнелиевПатриарх Неофит слуша Обръщението на президента Р. Плевнелиев Президенското обръщение към нациятаСинодалните архиереи слушат словото на президентаСинодалната делегация слуша президенското Обръщение към нациятаПатриарх Неофит и президентът Р. ПлевнелиевГ-жа Ц. Цачева посреща Българския патриарх НеофитГ-жа Ц. Цачева посреща Българския патриарх НеофитОфициалната среща между патриарх Неофит и Ц.ЦачеваСинодалната делегация в кабинета на председателя на Народното събраниеПатриарх Неофит подарява на г-жа Цачева икона на св. цар БорисПатриарх Неофит подарява на г-жа Цачева икона на св. цар БорисПаметна снимка с Българския патриарх - 28.02.2013 г.Патриаршеската среща с медиитеСветейшият патриарх Неофит Български
« предишна новинаследваща новина »