ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметник на генерал Гурко бе открит в София

02 март 2013 14:21, Софийска митрополия
Паметник на генерал Гурко бе открит в София

Днес, ден преди Националния ни празник - 3 март, и по повод 135-годишнината от Освобождението на България, в София бе тържествено открит бюст-паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко - легендарния генерал, влязъл на 3 март с руските си войски в София и освободил от робство българските си братя християни.

Новият паметник е поставен на ъгъла на ул. „Гурко” и ул. „Княз Александър I” и e разположен непосредствено под вековните буки до Софийската градска художествена галерия.

Той представлява бронзов бюст, висок 1,30 метра, поставен върху двуметрова кръгла мраморна колона. Инициатор за изработването и поставянето му са фондация "Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.

Паметникът бе открит от г-жа Цецка Цачева, председател на 41-вото Народно събрание и посланика на Русия в България г-н Юрий Исаков.

На събитието присъстваха московска парламентарна делегация, която гостува в София по повод 135 г. от освобождението на България, парламентаристи от Литва, Латвия, Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора, заместник-кметът по култура в Столичната община д-р Тодор Чобанов, софийско духовенство, водено от Знеполския еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, представителни военни части, десетки български и руски граждани.

След кратък молебен, в който взеха участие софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, протойерей Кирил Попов, архимандрит Филип - представител на Руската църква у нас, и митрополитският дякон Иван Петков, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан освети новооткрития паметник.

В края на последованието епископ Йоан се обърна с кратко и прочувствено слово към събралото се множество официални лица, военни служители и граждани.

„Връзката между българския и руския народ, както и връзката между Българската и Руската православна църква са вековни" - каза в словото си владиката.

"Думите на св. ап. Павел “стойте твърдо в свободата, която Господ ни дарува" изпълнява на дело достославният мъж - генерал Гурко. Този подвиг е дар, отблясък на православния дух, и тук националността няма своето значение, защото „в Христа Иисуса всички едно сме“. Този паметник свидетелства за почит и уважение към тази духоносна личност, към един военачалник, който е и достоен Христов войн и последовател…“ - каза в словото си Знеполският епископ и преподаде на всички най-искреното отеческо благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е благословил да бъде отслужен молебен пред новооткрития паметник.

С поздравителни слова към присъстващите се обърнаха зам.-кметът Тодор Чобанов, посланикът на Русия г-н Юрий Исаков, г-н Любомир Коларов, председател на фондация "Героите на България", който връчи почетни грамоти и дар на скулптора Григорий Потоцки, изработил бюст-паметника.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите войни, след което бяха поставени венци и цветя на паметника - израз на уважението и почитта, която българите имаме към руските войни, отдали живота си за нашата свобода.

Любомир Коларов от фондация "Героите на България" разказва, че преди две години е отправил молба към кметството на Москва да помогне за изработването на бюст на генерала. Оттам напълно безвъзмездно организирали конкурс и за изработването на бюста е избран скулпторът Григорий Потоцки. Българската строителна фирма "Главболгарстрой" е финансирала изграждането на площадката, фундамента и монтирането на бронзовия бюст, както и поставянето на осветление. Цялостната визия на паметника е дело на архитект Венцислав Йочколовски, който също работи безвъзмездно за каузата.

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия, в семейството на потомствен дворянин от белоруски произход. Той се отличава със службата си на Балканския полуостров по време на Руско-турската война (1877-1878) като командир на Предния отряд на Руската армия, в чийто състав е и Българското опълчение; достигнал до най-високото звание генерал-фелдмаршал. На 4 януари 1878 г. ген. Гурко влиза с част от войските си в София и освобождава бъдещата българска столица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Паметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияОфициални лицаПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияПаметник на генерал Гурко бе открит в СофияЗнеполски еп. ЙоанПаметник на генерал Гурко бе открит в София
« предишна новинаследваща новина »