ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ

29 юни 2009 15:29, СДС
РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ

На 29 юни, деня, в който Църквата ни чества паметта на първовърховните апостоли Петър и Павел, по традиция бяха раздадени дипломите на абитуриентите на Софийската духовна семинария. По решение на Светия Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, тази година светата Литургия за празника бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. В съслужение с него влязоха йеромонах Евтимий Койнов и двамата ефимерии към семинарския храм: свещеник. Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков, свещ. Румен Стойчев от столичния храм "Свети Йоан Богослов". За благолепието и тържествеността на богослужението допринесоха с прекрасното си пеене завършващите семинаристи от редовния петгодишен курс на обучение под ръководството на г-н Тодор Костов, преподавател по източноцърковно пеене.

Гости на това тържество бяха деканът на Богословския факултет към СУ доц. Емил Трайчев заедно с преподаватели, г-жа Ваня Кастрева, началник на столичния Регионален инспекторат по образованието и г-жа Ваня Станчева, старши експерт ОСО в Регионалния инспекторат по образованието към МОН - София град, родители на завършващите семинаристи, много миряни.

По време на причастния канон слово за светите апостоли Петър и Павел и за техния пример на силна вяра произнесе абитуриентът Константин Тренев.

След края на св. Литургия с приветствено слово към завършващите семинаристи и техните преподаватели се обърна митрополит Неофит, който каза, че неслучайно денят на първовърховните апостоли е избран за връчването на дипломите на бъдещите богослови и свещенослужители, защото те са избрали като свое призвание и житейски път пътя на апостолското служение. Като се позова на апостолските слова на светите Петър и Павел, митрополит Неофит благопожела на завършващите семинаристи да бъдат като „живи камъни” в неръкотворния храм на Божието домостроителство и да имат в себе си в пълнота плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание”. (Цялото слово вижте по-долу)

С топли думи и уважение към преподавателския колектив на семинарията и техните възпитаници се обърна и г-жа Кастрева, която подчерта, че в това оскъдяло откъм любов време делото на всеки, който утвърждава християнските добродетели у нашите деца и ги предава за поколенията, е от изключителна важност за обществото ни. Със слово към присъстващите преподаватели, ученици и родители се обърна и деканът на Богословския факултет, който със задоволство обърна внимание върху съществуващия духовен мост между семинарията, богословския факултет и ръководството на Българската православна църква в лицето на митрополит Неофит и подчерта, че следовниците на преподобния св. Йоан Рилски - възпитаниците на Софийската духовна семинария, винаги са били желани и очаквани студенти на висшата ни богословска школа, която има за свой патрон свети Климент Охридски.

След това се пристъпи към раздаването на дипломите. Тридесет и двама са завършващите през тази година възпитаници на двете паралелки с петгодишния редовен курс на обучение. От тях: 25 - българи, 6 – молдовци и един македонец. Техни класни ръководители са г-н Насковски и г-н Костадинов. Девет човека завършват паралелния двугодишен курс на обучение. Техен класен ръководител е г-н Начев.

На всички бе подарена "Симфония по творенията на свети Тихон Задонски" на схиархимандрит Йоан (Маслов)

От името на завършващите ученици г-н Костадинов връчи задочно на досегашния ректор Величкия епископ Сионий златен нагръден кръст в знак на благодарност за положените грижи и за вечен спомен. Кръстът, чийто оригинал се съхранява в манастира „Св. Йоан Богослов” на остров Патмос е изработен от солунски майстор, използвал техниката „палеологов ренесанс”.

По-късно преподаватели и гости се отправиха към Ректората за кратък прием. За всички присъстващи беше даден тържествен обяд в обновената и благолепна трапезария на семинарията.

Текст: Александра Карамихалева
Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯРУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯСофийската духовна семинарияЧаст от завършващите редовния курс

Видео

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ

Аудио

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ РАЗДАДЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ

Файлове

« предишна новинаследваща новина »