ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март

03 март 2013 19:45, Българска Патриаршия
Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март

Националният празник на България 3 март. „Дивен ден! Светъл ден за нас, вярващите. Ден, в който пеем „Вечная памят" за всички загинали за нашето освобождение руски, румънски, финландски, украински, грузински и български воини. Ден, в който си припомняме какво е православната вяра за нашия народ: вяра, съхранила го във векове на робство като народ и като личности" - това каза в своето слово митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф по време на св. Литургия, отслужена в патриаршеския катедрален храм-паметник на българското освобождение „Св. Александър Невски”. (Пълния текст на словото четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=102410 )

Митрополит Йосиф оглави светата Литургия в този ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата. В съслужението взеха участие и преосвещените епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Светия Синод, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство при храма, и Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, както и архим. Дионисий (Мишев) - нач. отдел „Богослужебен” при Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Костадин Гавраилов, ставр. ик. Мина Минчев, ик. Александър Величков, прот. Йоан Чикалов, свещ. Лазар Георгиев, свещ. Николай Георгиев и свещ. Антоний Милошев; протодякон Любомир Братоев и дяконите Александър Нешев и Иван Петков.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави последвалата след светата Литургия панихида и заедно със съслужащото духовенство и богомолния народ отправи молитви към Бога за упокоение душите на всички руски, румънски, фински, украински, беларуски воини и български опълченци, загинали за освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война.

След това бе отслужен от Светейшия ни патриарх Благодарствен молебен по повод 135 години от Освобождението на България от османско владичество. Към Всеподателя Бога, от Когото е всяко добро даяние, бяха отправени благодарствени молитви за великия дар на свободата, с който, по Божия милост, се сподоби изстрадалият след петвековно чуждо иго български народ и бе изпросено Божието благословение за благопреуспяване във всяко добро дело.

"Божието благословение да бъде върху всички наши домове и за поддържане на духа във всички силни проявления на нашия народ! - отправи своето първосветителско благословение патриарх Неофит - Вечна признателност към тези, които дадоха живота си за освобождението на нашето отечество! Вечна им памет!”

По-късно Негово Светейшество патриарх Неофит и придружаващите го архиереи взеха участие в официалните тържества за 3 март пред паметника на Незнайния воин и вечерта при обновения паметник на Царя-освободител.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Официални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 мартОфициални празненства в София по повод Националния празник на България 3 март
« предишна новинаследваща новина »