ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в Ловеч

03 март 2013 18:42, Ловчанска митрополия
3 март

В утрото на светлия ни национален празник Трети март катедралният храм „Св. Троица” в Ловеч се изпълни с богомолен народ. Тук Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи заедно с храмовото духовенство св. Литургия. След св. служба с молитва за упокоение душите на приснопаметните Божии раби, отдали живота си за освобождението на родината ни, започна честването на Националния празник в Ловеч.

В Катедралния храм Ловчанският митрополит Гавриил заедно със свещениците отслужи панихида и благодарствен молебен. Поднесени бяха венци и цветя на паметника в двора на храма, където по време на освобождението на града са били избити и погребани около 200 ловчанлии.

В късния следобед бяха поднесени благодарствени венци и цветя на Белия и Черния паметник, както и на Братската могила. Изпята бе „Вечная памят”, а множество граждани на Ловеч, измежду които и много деца, склониха глава в знак на преклонение пред подвига на освободителите. Честването продължи с военен ритуал на площада, носещ името на ловешкия войвода Тодор Кирков, обесен от турците на това място.

Ревниво да пазим паметта за вярата и свободата си и да не ги предаваме, защото по думите на владиката, казани след панихидата в храма, много поколения наши предци мъченически са изстрадали идването й, за да може днес ние, техните наследници, да живеем свободно и да празнуваме този празник.

Бог да прости и упокои в Царството Си всички православни християни, загубили живота си за свободата на Отечеството, а нас да помилва и благослови!

 

 

Снимки

3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март3 март
« предишна новинаследваща новина »