ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Послание на В. и Великопреславски митрополит Кирил при молебена за запазване живота на самозапалилия се П.

27 февруари 2013 19:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил

„Господи, що е човек, та го помниш, и син човечески, та го спохождаш? Понизил си го с малко нещо спроти Ангелите: със слава и чест си го увенчал!“ (Пс. 8:5-6). Думи на псалмопевеца Давид! Думи, които сами по себе си казват много, но само да има кой да ги чуе и да размисли върху тях. Остава ли ни обаче време за размисъл, когато мисълта за насъщния парализира битието ни?

С поезия започнах, с такава и искам да продължа. Колко прав е поетът, оня, който е учил в нашето Морско училище. Той казва: "...трябва да се бориш неуморно, трябва да си страшно упорит, за да изтръгнеш от зъбите на това настръхнало вбесено псе Живота - парченце хляб!" После продължава: "С Живота под вежди се гледаме строго, с Живота сме в разпра, но ти не разбирай, че мразя Живота!...Да кажем, сега ми окачат въжето и питат: - Как искаш ли час да живееш? Веднага бих креснал, веднага бих ревнал като ранена в сърцето пантера: "Свалете, по скоро свалете от мене въжето, злодеи!”

Възлюбени чеда на светата ни Църква, дори и само това да кажа, съм казал всичко, което е нужно, чрез силата на словото на поета на париите. След тези тъй познати ни строфи, подобно на него и аз ви казвам: Бури в живота ни е имало и пак ще има (та какво лошо има в тях! Нали след буря въздухът е най-чист!), но никога, никога не трябва да забравяме, че ние сме Венецът на творението Божие и неслучайно сме наречени Человеци т.е. Чело на Века – върхът на Божието Творчество и никога, никога през ума ни не трябва да минава мисъл за отнемане на живот – било нашия или чуждия, защото казва Бог: ”Право над живота, над който и да е от Вас имам Единствен Аз!”

Като християни, длъжни сме да помним тези Божествени слова и никога, никога да не изпадаме в безнадеждно състояние, което би ни довело до фатален край.

Дано, дано всеки един от справедливо протестиращото по улиците на страната ни множество къта в ума и сърцето си ТОЗИ САКРАЛЕН ИМПЕРАТИВ, защото само с Него можем благоразумно да преодолеем всяко изпитание, което животът ни поднася.

Амин!

Бъдете благословени! Бог да благослови справедливостта във Вашите искания!

+ Варненски и Великопреславски митрополит д–р Кирил

 

 

« предишна новинаследваща новина »