ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За първи път в деня на своята интронизация Българският патриарх благослови Българската армия

04 март 2013 13:54, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит благослови Българската армия

В деня, когато Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе избран за духовен водач на българския народ и първойерарх на Българската църква, пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя тържествена церемония, по време на която патриарх Неофит поздрави и благослови представителни части на различни войскови подразделения на Българската армия. Подобен ритуал се случва за първи път в нашата история и е в почит на новоизбрания български патриарх.

Във вечерния час, малко преди да започне официалният прием в чест на българския духовен глава, пред храм-паметник “Св. Александър Невски“ бяха строени части на Националната гвардейска част и на трите вида въоръжени сили на Българската армия: сухопътни, военноморски и военновъздушни. В строя бяха бойните знамена и осем знамена-светини, свързани с борбите ни за национално освобождение. (Една част от тези знамена са от Балканската и от Междусъюзническата война.)

Интересно е да се отбележи, че при тази първа среща на новия патриарх с българските армейци бе и присъствието на знамената-светини, които само веднъж в година се изнасят, за да бъдат благословени на великия Богоявленски водосвет.

Негово Светейшество патриарх Неофит, придружен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Аню Ангелов, премина през строените войскови части и ги благослови с архипастирския си благослов.

"Щастлив съм, че днес в деня на интронизацията ми за български патриарх, бяхме уважени и от Българската армия" - каза първойерархът на Православната ни църква в поздравителното си слово към войниците. "С голяма благодарност отправяме молитва към Господаря на небесното войнство да благослови и освети знамената на българската святост, а ние, скромните служители на Българската православна църква, да бъдем всякога редом с вас“ - каза още патриархът и продължи: „Както полковите свещеници са защитавали честта на българския воин, така и според практиката, която имаме, Църква и държава, Църква и армия са били винаги ръка за ръка и това достойно поведение, което има армията към Църквата всякога сме го признавали с голяма благодарност и дълбок поклон. Нека небесният ни Отец, Господарят на небесното ни войнство да благослови и освети знамената на българската святост. Тези наши светини да ни вдъхновяват в защита на нашето Отечество и на нашия прекрасен български народ. Бог да благослови всички ви, да бъдете истински воини на великото ни отечество България!“ - пожела патриарх Неофит и отново благослови българските воини.

След края на приветственото му слово командващият военните сили генерал даде команда: „За почест!” и последва изпълнение на химна на Република България от Гвардейския духов оркестър.

С тържествен камбанен звън завърши първата по рода си церемония в българската история.

В деня, в който българският народ избра своя духовен водач, трите институции, които символизират държавността - държавният глава, Църквата с нейния предстоятел и армията, която защитава свободата и териториалната цялост на страната, се събраха и засвидетелстваха своето категорично желание да работят заедно, за единството и благополучието на българската нация.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Представителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПредставителни войскови частиПатриарх Неофит, президентът-г-н Пневнелиев и военният министър Аню АнгеловБългарският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия Българският патриарх Неофит благослови Българската армия
« предишна новинаследваща новина »