ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Делегациите на Поместните православни църкви посетиха Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

06 март 2013 16:01, СДС
Паметна снимка от събитието

По повод интронизацията и тържествата по случай избирането на нов патриарх на Българската православна църква, в София пристигнаха делегации на всички Поместни православни църкви. Чуждестранните ни гости - предстоятели и представители на сестрите-църкви, бяха посрещнати от епископи и духовници на нашата Църква, които ги придружаваха по време на престоя им в България.

Според предвидената програма, определена от Св. Синод на БПЦ, висшите духовници посетиха Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

Тържествен камбанен звън оповести пристигането на високите гости на територията на Софийската семинария. Възпитаниците на духовната ни школа, облечени подобаващо в семинарски раса, бяха строени в шпалир и посрещнаха духовниците първо в семинарския храм.

Делегациите бяха предвождани от предстоятеля на Кипърската архиепископия Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър. От българска страна домакин бе Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий, който съпътстваше чуждестранните пратеници през цялото време, а заедно с него бе и официалният преводач от гръцки език - архимандрит Атанасий (Султанов).

След като се поклониха на мощите на св. Йоан Рилски, които се покоят в храма, и запалиха свещи, делегациите се насочиха към светия олтар.

Семинарският певчески хор посрещна висшите духовници според църковната традиция, с изпълнение на песнопението „Достойно есть“ и архиерейско многолетствие. Съчетавайки успешно двете църковно-певчески традиции (източна и западна) в България, те бяха изпяти от учениците с източен и с многогласен напев.

Негово Преосвещенство Велички еп. Сионий приветства чуждестранните гости с добре дошли в София и в Софийската духовна семинария и им отправи благопожелания за техния престой в страната.

Към събралите се в храма питомци на родната ни Църква и преподавателската колегия с поздравително слово се обърна Негово Блаженство Хризостом II, архиепископ на Нова Юстиниана и цял Кипър.

„Дойдохме да споделим радостта ви при избора на нов патриарх на Българската църква" - каза в словото си архиепископът.

"Присъствието на всички нас, представители на различни Поместни църкви, от една страна, показва любовта на цялото Православие към Българската църква, показва връзките на единството, което има цялото Православие и свидетелства за призванието, което имаме като православни християни - да бъдем едно тяло за общото благо на всички и най-вече на самото Православие“ - каза още главата на Кипърската църква и благопожела на семинаристите да имат добър успех в учението и да продължат образованието си във висше богословско училище.

След като разгледаха храма и многобройните светини в него, гостите-духовници се отправиха към централната част на Семинарията, където семинарското ръководство бе организирало прием.

Пред входа на семинарската аула те бяха посрещнати според българския народен обичай - с прясно изпечена погача, сол и мед.

Изпълняващият длъжността ректор г-н Димитър Костадинов приветства чуждестранните представители и накратко ги запозна с историята на духовното ни училище, като обърна внимание и на тежките години по време на комунизма, през които е трябвало всички да напуснат територията на Семинарията. Като скромен дар и в спомен от това посещение на всички гостуващи бяха раздадени иконки с образа на покровителя на българския род – св. Йоан Рилски Чудотворец.

В братски задушевен разговор премина срещата между висшите духовници на Поместните църкви, българските епископи и духовници, и семинарската колегия. Заинтересувани от историята, впечатлени от видяното, трогнати от братското посрещане, гостите дадоха висока оценка за софийската ни църковна школа.

Делегациите бяха поканени да разгледат още семинарската библиотека, Охридската стая и ректорския кабинет. Някои от чуждестранните духовници сами заговаряха софийските семинаристи, които с голяма почит пристъпваха за благословение от тях. Въпреки езиковата бариера те успяха взаимно да изразят своята радост от общуването, а софийските възпитаници да изпитат искрена духовна почит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Пристигане на делегациитеПристигане на делегациитеЕпископ Сионий и Кипърският архиепископ ХризостомКипърският архиепископ Хризостом се покланя на мощите на св. Йоан Рилски Софийските семинаристи Епископ Сионий и Кипърският архиепископ ХризостомПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияКипърският архиепископ Хризостом Посещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияКипърският архиепископ ХризостомПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияСофийските семинаристи се благославят от еп. СионийПаметна снимка от събитиетоПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияКипърският архиепископ ХризостомПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияВ библиотеката В библиотеката В библиотекатаВ библиотеката В библиотекатаОхридската стая в семинариятаВ Охридската стаяВ Охридската стаяВ Охридската стаяПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияПосещение на представители на Поместните църкви в Софийската семинарияСеминарски учителиГжа Таня Борназова с част от нейния екип
« предишна новинаследваща новина »