ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМ

30 юни 2009 16:14, Доростолска митрополия
В СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМ

На 29 юни православните християни в град Силистра честваха храмовия празник на катедралния храм “Св. ап. Петър и Павел”, който навършва 149 години от освещаването си. Тържествената света Литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион в съслужение с преосвещения Деволски епископ Теодосий, игумен на Троянския манастир, преосвещения Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир и гостите от Свето Въведенскиия манастир в Киев, Украйна, водени от архимандрит Дамиан, наместник на манастира. В богослужението участваха и много свещеници пристигнали за празника от цялата страна.

Още от сутринта храмът беше препълнен с богомолци дошли да се поклонят пред мощите на преподобна Димитра Киевска - Доростолска и чудотворната икона на Пресвета Богородица “Призри на смирение”. Потокът от поклонници пред светините не секваше и през предишните два дни.

След светата Литургия бе осветена новата Митрополитска сграда. Официални гости на откриването бяха заместник кметът на гр. Силистра Веселин Андреев, председателят на общинския съвет г-н Александър Сабанов, секретарят на фонд 13 века България г-жа Цветана Цанова, представители на общината и областта и много граждани на гр. Силистра, които имаха възможността да разгледат сградата, както отвън така и отвътре. Многобройните посетители останаха възхитени от чудесно оформената градина и интериора на сградата.

След освещаването гостите бяха поканени на малък коктейл.

Днес 30 юни Украинската икона от Свето Въведенския манастир “Призри на смирение” тържествено беше изпратена от Силистра за град Несебър.

Стотици са богомолците, желаещи да се поклонят и да се помолят пред мощите на преподобна Димитра Киевска – Доростолска и пред нейната икона, дарена и осветена от архимандрит Дамиан, която е копие на оригиналната икона на преподобната в Свето Въведенския манастир.

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

В СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМВ СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМВ СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМВ СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМВ СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМВ СИЛИСТРА ЧЕСТВАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛАТА СИ И ОСВЕТИХА НОВИЯ МИТРОПОЛИТСКИ ДОМ

Аудио

Озвучаване на новината

« предишна новинаследваща новина »