ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ в Бачковската св. обител

07 март 2013 19:27, Българска Патриаршия
Заупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ в Бачковската св. обител

„За мирно преставилите се Божии раби - блаженопочиналия и приснопаметен Стефан, екзарх Български, и блаженопочиналите и приснопаметни Кирил и Максим, патриарси български, за техния покой, тишина и блажена памет”, се помолиха на Господа, днес, 7 март, архиереи и свещенослужители в Бачковската св. обител.

Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината на приснопаметния патриарх Кирил, 7 март (1971 г.), в съборния манастирски храм, където той се покои, се отслужва Заупокойна св. Литургия и панихида. Освен за него се отправят и моления за упокоение душата на приснопаметния Български екзарх Стефан, който е погребан редом с патриарх Кирил в западния край на храма. За първи път тази година по време на заупокойните служби в Бачковския манастир редом с тях бе поменато и името на блаженопочиналия Български патриарх Максим, който се покои в Троянския манастир.

„За да им прости всяко волно и неволно прегрешение”, „За да застанат неосъдително пред страшния престол на Господа на славата”, „За да всели нашият Господ Бог душите им в място светло, място злачно, в място покойно, където пребивават всички праведници” - се помолиха на Господа високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан - викарий на Софийски митрополит; архим. Дионисий - нач.-отдел „Богослужебен”, представителите на Руската и на Румънската православна църква архим. Филип и ставр. ик. Нелуц Опря и архим. Симон - ефимерий при Бачковския манастир, както и дяконите Александър Нешев и Иван Петков.

Заупокойната св. Литургия и последвалата панихида бяха оглавени лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

По време на причастния канон слово за приснопаметните първойерарси на БПЦ произнесе игуменът на Бачковската св. обител епископ Борис. (Пълния текст на словото ще публикуваме по-късно.)

В края на панихидата Светейшият патриарх се обърна към богомолния народ с думите: „Вечна и блажена да бъде паметта на многозаслужилите пред светата ни Църква първойерарси патриарх Кирил и екзарх Стефан! От кончината на патриарх Кирил на 7 март 1971 г. се навършват 42 години. Отбелязваме и 135 години от рождението на екзарх Стефан, роден през 1878 г. - годината на Освобождението на България от османско иго. Наред с големите им заслуги в архипастирското им дело, спомняме с признателност и активното им участие преди 70 години в спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Бог да прости родните ни първосветители! Вечен и блажен покой в Царството Небесно!” - каза патриарх Неофит и благодари на всички - духовници и миряни - за съборната молитва. Паметта на първойерарха Кирил уважиха с присъствието си и представители на еврейската общност в България, кметът на Асеновград и др., с които патриарх Неофит се срещна и разговаря по-късно.

На излизане от храма множеството християни изпълнили храма искаха да вземат благословение от Светейшия патриарх или поне да се докоснат до него. На всеки, въпреки умората от дългото богослужение, той отвръщаше с топло внимание и усмивка.

За представителите на медиите Негово Светейшество даде кратко изявление, като отговори на поставените му актуални въпроси, относно смутовете обхванали страната ни.

По същото време Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е отслужил панихида пред паметника на патриарх Кирил, който по повод 40-годишнината от кончината му бе поставен в Цар-Симеоновата градина в Пловдив и оттогава пловдивската общественост отбелязва там неговата памет в деня на кончината му.

Бог да прости приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил, Екзарх Стефан и Патриарх Максим! Вечна и блажена да бъде паметта им!

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Заупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Заупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦЗаупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ
« предишна новинаследваща новина »