ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБЗОР НА ПЪРВИТЕ ОФИЦИАЛНИ ПОСЕЩЕНИЯ НА СВЕТЕЙШИЯ НИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

11 март 2013 09:54, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

С възкачването на Негово Светейшество новоизбрания Български патриарх Неофит на патриаршеския престол започва нов период в църковната, обществената и националната история на България. Открива се нова страница и в летописа на вселенското Православие.

Когато в България приключват работата си депутатите от 41-то Народно събрание и членовете на поредното българско правителство, Българският патриарх навлиза в своето високо поприще на духовен водач на българската нация, към който са обърнати надеждите на измъчения ни народ.

В този материал ви предлагаме, скъпи читатели, обзор на някои от най-паметните мигове от избора на патриарх Неофит Български в контекста на актуалните обществени събития, които отново и отново разкриват градивната и обединяваща сила на Българската православна църква, мъдростта на нейните послания и искания, ключовата потребност от духовно възраждане на народа ни чрез общите усилия на Църквата и държавата, за да бъдат трудностите в живота ни по-преодолими и надеждата ни - по-крепка и спасителна в любовта и вярата.

Предлагаме ви кадри от:

1. Подготовката на храм-паметника "Св. Александър Невски" за патриаршеската интронизация - 24. 02. 2013 г.

2. Синодалния параклис "Св. цар Борис" - 24. 02. 2013 г.

3. Откриването на Патриаршеския избирателен църковен събор в БАН - 24. 02. 2013 г.

4. Патриаршеския избор на 24. 02. 2013 г., проведен в Синодалната палата.

5. Тържествената лития и патриаршеската интронизация в ПКСХП "Св. Александър Невски" - 24. 02. 2013 г.

6. Първата патриаршеска св. Литургия на Българския патриарх Неофит, отслужена в патриаршеската катедрала - 25. 02. 2013 г.

7. Тържествения прием, даден от министъра на отбраната на Р България в правителствената резиденция "Лозенец" на 26. 02. 2013 г.

8. Посещението на Българския патриарх Неофит и синодална делегация в Президентството, където на 27. 02. 2013 г. бе проведена изключително ползотворна и знакова среща с г-н Росен Плевнелиев, на която отново изпъкна изключителната роля на БПЦ като духовен стожер и майка-хранителка на българския народ. В разговора изпъкна грижата на светата ни Църква за духовното и социално преуспяване на всички българи. Откроиха се особено съдържателните и силни изказвания на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на високопреосвещените митрополити Варненски и Великопреславски Кирил, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил и Ловчански Гавриил, които ангажираха президента Плевнелиев с духовни и образователни каузи, без реализацията на които България не би могла да излезе от духовно-нравствената и социална криза, в която се намира.

ПАТРИАРХ НЕОФИТ от името на Св. Синод: "Ще дадем колкото сили Бог ни прати, за да бъдем добри пастири...и народът ни да се избави от бремето на сътресенията, които в момента преживява".

МИТР. КИРИЛ: "Да работим за Православната църква, за благочестивия, отруден и измъчен народ!"

МИТР. ЙОСИФ: "Обичайте това, което не може да ви бъде откраднато", казва блажени Августин. Затова да пазим и обичаме вярата, Бога и България!"

МИТР. ГРИГОРИЙ: "Трябва по-добре да се научим да четем упътването, когато искаме да използваме нещо правилно и дълго. Това е особено валидно за указанията в нашата 1300-годишна история, която ясно ни показва, че имаме нужда от добър синхрон в `дирижирането` на този `хор`, наречен България".

МИТР. НАТАНАИЛ: "С големи надежди сме, че Църквата действително ще бъде на своето място, но това зависи и от симфонията, за която говорим. Да не се връщаме назад. Св. отци казват, че Бог е поставил очите на човека отпред, за да гледа напред. Но и да се учим от историята, защото иначе корените ни ще изсъхнат. Вероучението не е наша прищявка. То е необходимо на държавата с оглед по-доброто възпитание на децата - бъдещето на България".

МИТР. ГАВРИИЛ: "Чрез религиозното образование децата ще научат за живата вяра, която помага на хората да стават честни граждани, добри министри и управници. Духовната криза е причина за финансовата. Затова е крайно необходимо веднага да се вземат мерки и да започнем да сеем добрите семена в детските сърца, за да пожънем и добри плодове в скоро време". На тези изказвания г-н Плевнелиев отвърна с благодарност, признавайки: "Вие усещате пулса на народа. Въпреки проблемите, аз знам едно - българите сме умни и способни. Днес, когато има хора, които искат да подменят дневния ред на държавата, ние чрез работещи решения трябва заедно да градим бъдещето!" (Още за срещата в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=101944)

9. Посещението на 26. 02. 2013 г. на Българския патриарх Неофит и синодална делегация в правителствена болница "Лозенец" - за среща с министър-председателя в оставка г-н Бойко Борисов. В топла и искрена атмосфера Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните архиереи показаха духовната си отеческа загриженост за здравето на г-н Борисов, дариха му утеха и лично от ръцете на Българския патриарх - икона на св. цар Борис и сборник за историята на БПЦ. Г-н Борисов изрази сърдечната си благодарност за пастирската любов и внимание, с които бе навестен, а също така поздрави високия гост и цялата синодална делегация за това, че "за разлика от политиците, вие намерихте сили да имаме единна Църква". Отново бе подчертано от светейшия патриарх Неофит и от синодалните архиереи, че проблемите на България имат духовно-нравствени корени и затова възпитанието и образованието на децата ни трябва да включват сериозен духовно-нравствен пласт - задължителни часове по Православие и алтернативни модули за тези, които желаят да се запознават с нравствени и духовни ценности в различен религиозен и философско-етичен контекст. (Още за срещата вижте в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=101977)

10. Посещението на Българския патриарх Неофит и синодална делегация в 41-то Народно събрание - изслушване на президентското обръщение към нацията и среща с ръководството на българския парламент. Депутати, служители, журналисти постоянно пристъпваха към светейшия Български патриарх Неофит с искреното и почтително желание да получат неговото първосветителско благословение. (Още за срещата вижте в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=102093)

Патриаршеските посещения и срещи с ръководителите на държавата показаха, че обществото ни узрява в отношението си към Българската православна църква и възстановява нормалния усет за своите спасителни устои, изпълнявайки казаното от св. Ефрем Сирин: "...със сълзи и въздишки моля да се вгледаме в това съкровище на свещенството в тези, които го пазят достойно и свято. Защото то е светъл и несравним щит, непоколебим стълб, нерушима стена. То е твърда основа, възлизаща от земята до небесния свод"; и следвайки съвета на св. Йоан Златоуст: "както децата обичат своите родители, така и вие обичайте пастирите, защото чрез тях се родихте за вечността, чрез тях получихте Царството... Като знаем всичко това, нека да се боим от Бога и да почитаме Неговите свещеници".

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Патриаршеската коронаПКСХП "Св. Александър Невски"ПКСХП "Св. Александър Невски" в ранните часове на изборния денПКСХП "Св. Александър Невски" преди интронизацията на новия Български патриархПКСХП "Св. Александър Невски" преди интронизацията на новия Български патриархМолитва преди патриаршеския избор - (тогава) Русенски митр. Неофит и Ловчански митр. ГавриилОткриване на ПИЦС` 2013 в салона на БАН(тогава) Русенски митр. Неофит - при откриването на ПИЦС`2013 г. в БАНОткриване на ПИЦС` 2013 в салона на БАНМолебен за успешното провеждане на ПИЦС`2013(тогава) Русенски митр. Неофит и Ловчански митр. Гавриил при откриването на ПИЦС`2013 г. На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф - говорител на ПИЦС`2013Делегатите на ПИЦС`2013Избор на нов Български патриархЛовчанският митр. Гавриил поздравява своя събрат Неофит за избирането му на патриаршеския престолНовоизбраният Български патриарх Неофит преди интронизацията сиЛитията към ПКСХП "Св. Александър Невски"В очакване на новия Български патриархДелегатите на ПИЦС очакват новия Български патриарх в патриаршеския храмДържавните ръководители очакват новия Български патриархВодачите и представителите на Поместните православни църквиБългарският патриарх НЕОФИТВодачите и представителите на Поместните православни църквиБългарският патриарх НЕОФИТ преди полагането на патриаршеските инсигнииСтобийски еп. Наум чете Акта за патриаршеския изборВодачите и представителите на Поместните православни църквиВодачите и представителите на Поместните православни църквиЕпископи на БПЦ, президентът г-н Плевнелиев (в средата), г-жа Ц. Цачева, Н.В. С.Сакскобургготски,Видинският митр. Дометиан поднася патриаршеското булоПатриарх Неофит Български приема булотоБългарският патриарх НЕОФИТПатриарх Неофит и президентът Р. ПлевнелиевПатриарх Неофит и президентът Р. ПлевнелиевПатриарх Неофит и г-жа Ц.ЦачеваГ-н Николай Младенов - министър на външните работиГ-н Н. Младенов подарява на патриарх Неофит свещена инсигнияПатриарх Неофит и президентът Р. Плевнелиев в олтараЧестито, Ваше Светейшество!Паметна снимка с Българския патриарх - 24.02.2013 г.Първа патриаршеска св. ЛитургияПърва патриаршеска св. ЛитургияЛитургично взимане на времеМитр. Йосиф и митр. НатанаилСливенски митр. ЙоаникийПърва патриаршеска св. ЛитургияПърва патриаршеска св. ЛитургияСлед приема в правителствена резиденция "Лозенец"След приема в правителствена резиденция "Лозенец"Паметна снимка на патр. Неофит със служителите на правителствена резиденция "Лозенец"Беседа с ПървосветителяБлагословение от Светейшия патриарх НеофитБългарският патр. и Софийски митр. Неофит, еп. Йоан и ст. ик. АнгелПатр. Неофит и еп. СионийПатриарх Неофит с началника на своя кабинет - г-н Теодор АтанасовПатр. Неофит, митр. Кирил, министърът на образованието Ст. Воденичаров и др.Патриарх Неофит и президентът Р. ПлевнелиевОфициалната среща между патр. Неофит, синодалната делегация и президентаПаметна снимка с Българския патриарх в ПрезидентствотоПатр. Неофит на посещение при г-н Б. Борисов в правителствена болница "Лозенец"Патриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит и г-н Бойко БорисовПатриарх Неофит влиза в НССинодалната делегация в НСПатриарх Неофит влиза в НСПатриарх Неофит и президентът Първанов в НСПатриарх Неофит приема поздравленията на г-н Иван Костов в НСПатриарх Неофит дава благословение на президента П. Стояновв НСПрезидентите П.Стоянов и Г.ПървановДействащият български президент Плевнелиев се обръща към нацията и НСДепутатите преди преждевременния край на своя мандат в 41-то НСПатриарх Неофит в НСПатр. Неофит благославя г-н Красимир ВелчевПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриарх Неофит - официална среща с ръководството на 41-то НСПатриаршеско благословение за депутати и служители в 41-то НСПатриаршеско благословение за депутати и служители в 41-то НСПатриаршеско благословение за депутати и служители в 41-то НСПатриаршеско благословение за депутати и служители в 41-то НССреща с медиите в 41-то НСПатриаршеско благословение за депутати и служители в 41-то НСПод закрилата на Спасителя
« предишна новинаследваща новина »