ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДНЕС СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ ЧЕСТВА ПАМЕТТА НА СВОЯ ПОКРОВИТЕЛ - СВ. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

01 юли 2009 11:51, СДС
Св. Йоан Рилски

Днес, деня, в който честваме паметта на св. безсребреници Козма и Дамян и връщането на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец от град Търново в неговата Рилска обител, празнична св. Литургия отслужи в храма на Софийската духовна семинария свещеник Божидар Маринов. На клироса, огласиха богослужението с източноцърковно пеене йеромонах Евтимий, г-н Любомир Игнатов и семинаристи.

На днешния ден се навършват петстотин и четиридесет години от възвръщане честните мощи на Рилския светец, покровител на българския народ и на нашата духовна школа.

След падането на българската столица Търново под турска власт в 1393г., Рилският манастир бил напълно разрушен от завоевателите. Мощите на неговия основател по това време се намирали в Търново, тъй като били пренесени там още през 1195г. от цар Асен I. Около седемдесет години след турското нашествие, трима братя монаси, с големи жертви и усилия, възстановили Рилската обител и взели разрешение от турския султан да пренесат нетленните мощи на светеца в манастира. Пренасянето им от Търново в светата обител, станало около Петровден в 1469г. То се превърнало в голямо църковно и народно тържество. Подробен разказ за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски се съдържа в повествуванието на дякон Владислав Граматик във „Великия панагирик” на Рилския манастир, известно още в литературознанието като „Рилска повест”.

Текст: Мария Братинова
Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

Велики вход

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »