ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Врачешкия манастир

09 март 2013 17:44, Ловчанска митрополия
Празникът на Врачешкия манастир

Манастирите са най-красивите зрънца от молитвената броеница на всяка епархия. Те са острови на висока духовност, опазващи чистотата на св. Православие.

Такъв е и Врачешкият девически манастир „Св. Четиридесет мъченици” в Ловчанска епархия. Манастирът възниква още по времето на Второто българско царство. Построен е в знак на благодарност от цар Иван Асен II, който в деня на празника на св. Четиридесет мъченици побеждава епирския деспот Теодор Комнин.

Претърпява много исторически перипетии. Разрушен до основи от турците през 18 век, манастирът възкръсва за живот с покровителството на Небесната Царица св. Богородица. Тя се явява на един благочестив младеж – Атанас Якимовски, който пасял стадото си на това място, показва му къде е бил манастирът, както и лековитото аязмо, което съществува и днес. Година по-късно, през 1891-ва, ботевградският майстор Вуно Марков построява малка църквичка и постепенно монашеският живот в манастира започва отново да израства. Така днес Врачешката св. обител духовно просиява в Ловчанската епархия с трудове на благочестието и молитвата.

По повод празника Ловчанският митрополит Гавриил, Браницкият епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, в съслужение със ставрофор. свещеноик. Кънчо Кабадийски, свещеноик. Димитър Гечовски и свещеноик. Емил Якимов отслужиха св. Литургия. В края на св. служба владиката се обърна към вярващите с думи посветени на молитвата, за нейната особена важност в духовния живот. Последва чинът на водосвета, след който митрополит Гавриил и епископ Григорий отслужиха панихида.

Празникът на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” е събитие в църковния живот на епархията, което привлича много вярващи от цялата страна към този жив извор на духовна светлина и благоговение.

 

 

Снимки

Празникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирКоливото за празникаПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастиррПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастирПразникът на Врачешкия манастир
« предишна новинаследваща новина »