ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено литийно шествие с чудотворната икона “Пресвета Богородица – Достойно есть“

09 март 2013 21:54, Софийска митрополия
Литийно шествие с иконата "Достойно есть"

В съботния ден на 9 март в София се проведе тържествено литийно шествие с чудотворното копие на чудотворната атонска икона „Достойно есть“, която е дар от светогорското монашество на Българската православна църква и се намира в ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“.

По благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Св. Синод, това литийно шествие се организира с цел да се призове закрилата на Пресвета Богородица, която е бърза и неуморна човешка закрилница, и с нейния покров „да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин“.

Да вземат участие в шествието с иконата на Богоматер, в патриаршеската катедрала се бяха събрали стотици християни - духовници и миряни. Монаси, свещеници и свещенослужители на Софийска епархия, облечени подобаващо с богослужебни одежди, се бяха строили в изряден ред, очаквайки началото на литията. До тях бяха застанали монахините от епархията и възпитаниците на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ , заедно със своите преподаватели.

Празничен камбанен звън оповести тръгването на шествието, което започна в 17,00 ч. от патриаршеската катедрала. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод. Чудотворната икона бе благоговейно подета от монаси на Софийска епархия, които се редуваха по време на литията.

Преди да бъде изнесена от храма, мнозина се възползваха от възможността да се докоснат до светата икона, да се поклонят и помолят пред образа на Божията Майка.

Софийското църковно изпълнение, придружено от празничния камбанен звън на всички църкви в централната част на столицата, тръгна по софийските улици - през историческия център на града, посветен на Божията Премъдрост, носейки на ръце чудотворното копие на иконата „Достойно есть“.

Тържествено и велелепно литията се движеше по централните софийски улици, преминавайки покрай храма на Руското подворие “Св. Николай Мирликийски“, площад „Ал. Батенберг“, Президентството на Република България и Министерски съвет, за да достигне до митрополитската катедрала “Св. Неделя“. Към стотиците вярващи се присъединяваха все повече и повече софиянци. Някои от тях повели своите невръстни деца, им преподаваха първия урок по православно благочестие.

Камбаните на митрополитската катедрала радостно биеха и първи посрещнаха шествието. Пред катедралния храм Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и храмовото духовенство очакваха приближаването на иконата.

Преосвещените епископи Стобийски Наум и Знеполски Йоан поеха иконата, за да благословят народа, който изпълни пространството около катедралния храм, след което тя бе внесена тържествено в църквата.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В патриаршеската катедрала В патриаршеската катедралаЧудотворното копие на чудотворната икона "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Софийските семинаристи Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Стобийски еп. НаумЛитийно шествие с иконата "Достойно есть"Литийно шествие с иконата "Достойно есть"Семинарският хор предвождаше литията
« предишна новинаследваща новина »