ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НОВООСВЕТЕН ХРАМ В С. МАЛКО ЧОЧОВЕН, СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

01 юли 2009 16:58, Сливенска митрополия
Негово Високопреосвещенство + Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи света литургия и откри новопостроения храм в с. Малко Чочовен

На 29 юни, 2009 година, когато светата Православна Църква чества паметта на светите апостоли Петър и Павел, Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий освети новопостроения храм в с. Малко Чочовен, Сливенска община, посветен на тези двама велики апостоли на Христовата Църква. След това архиереят отслужи първата света Литургия в новия храм.

На тържеството присъстваха стотици православни християни от с. Малко Чочовен, околните села и от гр. Сливен.

 

Село Малко Чочовен се намира на 15 километра югозападно от гр. Сливен. В това китно балканско селце никога не е имало православен храм. Идеята за построяването на храма е на местните жители.

 

Със Заповед № РД-15-235 от 02. 04. 2003 година на Кмета на Община Сливен бе отстъпено безвъзмездно право на строеж върху имот от 430 кв. метра на името на Сливенска Митрополия за построяване на православен храм.

 

На 1 юни, 2006 година Митрополит Иоаникий освети терена и положи основен камък за градежа на храма. Проекта е дарение от архитект Станимир Стамов от Сливен, а средствата са дарени от фирми, организации и частни лица.

 

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство произнесе пламенна реч за живота и претърпените страдания от светите първовърховни апостоли Петър и Павел, по време на техните пътешествия за разпространяването на христовата вяра. Дядо Владика напомни на присъстващите, че в днешно време са се появили много лъжеучители и призова православните християни да не се поддават на техните лъжеучения, а да пазят като зениците на очите си отеческата ни православна вяра. Митрополит Иоаникий поздрави жителите на селото с новия храм и им пожела много здраве и благополучие.

 

Домакините се бяха погрижили и предложиха скромен обяд за всички присъстващи, с който приключи и Петровия пост.

Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство + Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи света литургия и откри новопостроения храм в с. Малко ЧочовенНегово Високопреосвещенство + Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи света литургия и откри новопостроения храм в с. Малко ЧочовенНегово Високопреосвещенство + Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи света литургия и откри новопостроения храм в с. Малко Чочовен

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »