ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската чудотворна икона „Пресвета Богородица - Достойно есть” пое към Варна

11 март 2013 12:47, Българска Патриаршия
Молебен за помирение на българския народ в Търговище

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на 10 март, след официалното посрещане на патриарх Неофит като митрополит Софийски и отслужения в столичната митрополитска катедрала молебен, българската чудотворна икона „Пресвета Богородица - Достойно есть" пое по своя славен път, за да осени със своето благодатно посещение големите градове от Северна България: Търговище, Шумен, Варна и Велико Търново, и покрие със своя небесен покров техните измъчени от бедност, нищета и неправда жители.

Първата спирка на светата икона бе в гр. Търговище, където отрано народът бе изпълнил до краен предел храм „Св. Йоан Рилски” и околохрамовото пространство и трепетно очакваше светинята с надежда за избавление и утешение в техните скърби и изпитания. При пеене на „Достойно есть” местното свещенство: прот. Димитър Байков, свещ. Анатолий Тодоров, свещ. Димчо Динев, свещ. Красимир Димчев, начело с епархийския си архиерей Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и архиерейския наместник ставр. ик. Славчо Проданов, посрещнаха светинята. Едва проправяйки си път през множеството народ, иконата бе внесена в центъра на храма и поставена върху проскинитарий. Там високопреосвещеният митрополит Кирил и свещенството отслужиха към Пресвета Богородица “Молебен за помирение на българския народ“, съставен специално за случая от Богослужебния отдел при Светия Синод.

„Да уталожи Господ Бог всички крамоли, безредия, раздори, които са от нашите грехове, и да въдвори братолюбие и умиротворяване и щедро да ни помилва” - се помолиха митрополит Кирил и църковното изпълнение. Както и „да бъде страната ни под Божия закрила и да се радва народът ни на мир, и да се издигне страната ни в слава” - изпросиха още от Бога духовенството и богомолният народ по молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица.

Изключително силно, затрогващо до сълзи бе словото на митрополит Кирил. Като благодари на Бога, че е удостоил българския народ да има тази чудотворна икона - дар от Светогорското монашество - и на г-н Андрей Кристов и Балканското атонско сдружение за организацията на това събитие за града и епархията, той напомни, че от самото си създаване иконата „Пресвета Богородица - Достойно есть” е свързана с едноименната българска килия на Света Гора Атон, а оттам и с православния български народ. Архиереят отправи молитва към Пресвета Богородица да се застъпва в тези трудни времена, когато голяма част от нашия народ се осъзна, че трябва сами да вземем съдбата си в ръцете си, за да престане безнаказано да се шири неправдата, „защото никой от нас не заслужава такава участ, до каквато достигна нашият изстрадал народ”. Да организираме делата в държавата така, че да се издигнат за управници достойни и честни хора, които знаят Бога, следват заповедите Му и се боят от Него в делата си - призова той. „Има морал тънък като лед, по който може да премине някак един човек, но не и цял народ” - каза архиереят и призова да си припомним и да се стремим да се придържаме към висшите идеали на християнския морал; че само той може да ни изведе от тежкото положение и да пребъдем като личности и като народ.

Като пожела благоденствие на всички, които достойно и честно се трудят, митрополит Кирил призова да очистим сърцата си и махнем злините от душите си, та да сме достойни за Божието благословение и помощ.

От 17,30 до 21,30 ч., съгласно програмата, светинята остана в търговищкия храм. Хората благоговейно се покланяха пред чудотворния образ на Пресвета Богородица и отправяха своите тихи молитви към Майката по плът на нашия Бог Господ Иисус Христос и на всички човеци с вяра и упование в бързото й застъпничество пред Бога. Мнозина слагаха кърпи и дрехи под проскинитария за освещаването им и за изцерение на болнолежащите им близки и сродници. На всички свещенослужителите раздаваха за благословение осветен върху иконата памук и специално отпечатани иконки.

Трудно се разделиха жителите на Търговище със светинята: протягаха ръце за сетен път да я докоснат и следвайки я през храма и площада, спонтанно пееха Богородични тропари, възпявайки и прославяйки Присноблажената и Пренепорочната, по-почитаната от херувимите и по-славната от серафимите Майка на нашия Бог Пресвета Богородица.

Българската чудотворна икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" е третото поред копие на едноименната Светогорска икона, но е единствената, която е абсолютно точно копие на оригинала, тъй като тези във Финландия и Грузия са без сребърно-златната ризница.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Валентин Тодоров

 

 

Снимки

Молебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в ТърговищеМолебен за помирение на българския народ в Търговище
« предишна новинаследваща новина »