ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

200 години от Успението на св. Софроний Врачански

11 март 2013 21:11, Неврокопска митрополия
Гл. ас. д–р Григор Григоров

Благоевград отбеляза 200 години от Успението на св. Софроний Врачански. В честването на празника се включиха свещеници, деца, младежи, преподаватели и граждани на областния град.

Честването се проведе в зала 5 на Община Благоевград и започна с музикален поздрав от учениците от I „а” клас в СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” с класен ръководител г-н Узунов. Учениците участват в детската вокална студия, ръководена от г-н Радко Енчев.

Модератор на срещата бе гл. ас. д-р Григор Григоров от ЮЗУ ”Неофит Рилски”, катедра „Културология”. Д-р Григоров направи встъпление в темата, като обърна внимание на личността на св. Софроний като будител и радетел за свободна българска нация.

Последва рецитал на стихове посветени на бележития възрожденски просветител, подготвен от театралната студия на Общинския младежки дом гр. Благоевград.

Мултимедийна презентация за живота и делото на св. Софроний Врачански бяха подготвили младежите при Общинския съвет по наркотични вещества. Тя впечатли с красивото си оформление, снимки и музика.

Специални поздравления получиха младежите при Православния информационен център на Неврокопска митрополия. Те съвместно с деца от църковното училище към храм „Св. Николай” кв. "Грамада" представиха 10-минутен видеоклип под наслов „Ти избираш”. В клипа децата разглеждат днешното време в контекста на непреходните ценности, като вяра в Бога и любов към народа, взимайки пример от живота на св. Софроний Врачански.

В залата бе подредена и изложба от учениците участващи в курса „Православна култура”, съвместен проект на Православния център към Неврокопска св. Митрополия и Общинския младежки дом. Учениците от IV клас при СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” с ръководител г-жа Паскалева и от IV и V клас показаха свои работи. В часовете по творчество децата са изработили малки писалища, подобни на тези, върху които са писали българските възрожденци св. Паисий и св. Софроний, а също така и табла от различни изгледи на православен храм, изработени с природни материали.

В заключение Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим акцентира върху най-важните послания и пожела на младите хора да поставят на здрави основи живота си - върху вярата в нашия Господ Иисус Христос.

 

 

Снимки

Детска вокална студияДетска вокална студияТеатрална студияТеатрална студия към Младежкия общински домУченициПисалищеПисалищеТворчество
« предишна новинаследваща новина »