ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено отбелязване на Националния ни празник Трети март в гръцката столица

13 март 2013 20:11, Българска Патриаршия
Националният ни празник Трети март в гръцката столица

Отново е Неделя на Блудния син и отново Църквата ни приканя да извикаме по подобие нему: „Татко, съгреших пред небето и пред тебе” (Лука 15:18) и да подирим прошка за всичките си грехове, и така очистени да се върнем отново в обятията на нашия възлюбен баща – Господ. Камбаните на всички атински храмове бият и приканят вярващите за молитва.

В този хубав мартенски ден българският храм в Атина се изпълва с богомолен народ – българи, живеещи и работещи във всички краища на мегаполиса, идват, за да се помолят. Днешният ден обаче е и много специален за тях: Трети март е денят на Освобождението на България! В храма богослужението се води стройно от неговия предстоятел архим. Атанасий (Султанов), а клиросът е огласен от велегласното пеене на псалтите Мелетий Велчев, Петър Айлъков и Александър Ганчев.

На службата да се помолят бяха посланикът на Р България в Гърция г-жа Емилия Кралева, пълномощен-министър Димитър Енчев и редица дипломати от българската дипломатична мисия, сем. Стоян и Тотка Атанасови – едни от най-големите дарители на храма, председателят на Гръцко-българско сдружение д-р Благородна Филевска и членове на Сдружението заедно с учители и ученици от Неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” към същата организация с ръководител г-жа Пенка Хайдарлиева, както и ръководителят на фолклорна формация „Родина” към същото Сдружение маестро Ал. Костадинов заедно с членове на състава; ръководителката на Българско неделно училище „П. Хилендарски” г-жа Николина Янева заедно с ученици и учители от същото, а също така и много българи, дошли да почетат светлия празник.

След светата Литургия архим. Атанасий прочете синодалното послание за избора и интронизацията на новия Български патриарх Неофит, след което всички изпяха многолетствие за Светейшия Български патриарх. Последва помен за всички загинали в национално-освободителните борби.

След богослужението присъстващите бяха поздравени с музикално-поетична програма от учениците от Неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” под ръководството на учителките Цветослава Вълкова и Пенка Хайдарлиева, представена съвместно с фолклорна формация „Родина”. Прозвучаха познати стихотворения и патриотични песни, които просълзиха всички присъстващи. С кратък поздрав се включиха и ученици от училище „Паисий Хилендарски”.

След програмата с поздравително слово към присъстващите се обърна г-жа Емилия Кралева, която направи кратка историческа ретроспекция във връзка със 135-ата годишнина от Освобождението на България и подчерта, че българите, където и да се намират, трябва да помнят своя род и Родина, и единни да преодоляват всички трудности.

Специални поздрави по повод Националния празник до присъстващите в храма сънародници отправиха учителите, учениците и техните родители от новооснованото към Гръцко-българското сдружение за култура (с председател д-р Б. Филевска) Второ неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” (Крит) с ръководител Диана Цонева.

Накрая всички, с преизпълнени от радост, сърца изпяха химна на България и си тръгнаха с приповдигнато чувство на национална гордост.

Текст: Църковно настоятелство при БПЦО „ Св. Йоан Рилски Чудотворец” Атина
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Националният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столицаНационалният ни празник Трети март в гръцката столица
« предишна новинаследваща новина »