ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЧЕСТВАНЕ НА 38-ГОДИШНИНАТА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ МАКСИМ

04 юли 2009 16:08, Българска Патриаршия
Светейшият патриарх Максим

Лично Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим оглави тържествената света Литургия, отслужена по повод 38-годишнината от интронизацията му. В съслужението взеха участие много архиереи и свещенослужители - високопреосвещените митрополити от Светия Синод на БПЦ: Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион и Пловдивски Николай; преосвещените епископи: Левкийски Павел, Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод, Тивериополски Тихон, викарий на Западно- и Средно европейския митрополит, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски Константин и Агатоникийски Борис; високопреподобните архимандрити: Григорий, Йоан и Дионисий; представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас: йеромонах Зотик и свещеноиконом Нелуц Опря; както и председатели на столичните храмове.

Молитвено участие в Литургията взе Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, бившият министър председател на България г-н Симеон Сакскобурготски със съпругата си и г-н Емил Велинов, изпълняващ длъжността директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС.

След светата Литургия Патриарх Максим, архиереите и клириците отслужиха Благодарствен молебен по повод годишнината от възкачването на патриарх Максим на патриаршеския престол.

След това приветствие към Светейшия патриарх от името на Светия Синод на БПЦ произнесе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. В него той каза: „Ваше Светейшество, зело възлюбени в Господа Светейши Владико! За 38-ми път заставаме пред лицето Господне, за да спомним в молитва и благодарение деня, в който по промислителната воля Божия и с единния глас на клира и църковния народ се възкачихте на древния български патриаршески престол и възглавихте родната ни света Църква и Софийската митрополитска катедра.

В този важен момент от Вашия живот, посветен на Бога, Вие изповядахте с Псалмопевеца и по апостолски: ”На Тебе, Господи, се уповавам (Пс.70:1) и на Твоята сила, която се в немощ напълно проявява (2 Кор.12:9). Пред духовния Ви взор бяха благоугодилите на Бога и тях призовахте да Ви вдъхновяват в нелекото Ви служение да бъдете ”образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (ІТим.4:12), с дълготърпение и благост, с нелицемерна любов, със слово на истина чрез оръжията на правдата в дясната и лява ръка (2 Кор.6:6-7), далеч от светски увлечения и дирене на човешка слава.

Поставихте си важни задачи и следвахте неизменно тяхното изпълнение - редовен богослужебен живот, поддържане на храмовете и манастирите, развитието на богословската мисъл и духовна просвета, спазването на каноническата и финансово-стопанска дисциплина, осъществяването на общение с предстоятели и представители на светите поместни православни църкви, висок патриотизъм и любов към Църквата и Отечеството. В благородно смирение и братска привързаност към членовете на Св. Синод всякога сте разчитали на взаимните усилия за постигане на добри резултати, търсели сте и с благодарност сте приемали съдействието на преосвещените епископи, честния клир и църковните служители, като старателно сте залягали да постигате единството на духа чрез връзките на мира (Еф.4:3).

В днешния празничен ден богато сме възрадвани и в обща молитва благодарим Богу, ограждате ни с Вашата отеческа обич и ни благославяте от висотата на многолетното Ви всепредано първосветителско служение в светлината на Вашия ярък светилник, поставен нависоко, за да свети на всички (Мат.5:15) и сочи пътя към чистотата на вярата, напредъка в добродетелта и душеспасението във вечността”.

В отговор Негово Светейшество благодари на архиереите с думите: „Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, честни отци, възлюбени братя и сестри!

По Божий благ промисъл преди 38 години бях призван за Предстоятел на светата Българска православна църква и Софийски митрополит, което отговорно послушание аз изпълнявам ”чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Филип. 4:13) досега. Благодаря на Великия Пастиреначалник Иисуса Христа (І Петр.5:4), Главата на Църквата (Кол1:18) за великата Му милост към мене.

С Божия помощ, със съдействието на събратята Архиереи, членове на Светия Синод, Преосвещените епископи, честното свещенство, преданите служители по църковното ведомство и благочестивите християни, заедно предано изпълняваме своя дълг, верни на Евангелското учение, на светите догмати, светоотеческата традиция и църковен устав за полза на Църквата, за спасение на верните, за вътрешно благоустройство на Църквата, за поддържане на църкви и манастири, за подготовка на достоен клир, за радение на всеправославно единство, за изпълнение на родолюбив дълг, за насаждане на евангелско благочестие.

Изразявам сърдечна благодарност на всички, които са ме подпомагали в досегашното ми патриаршеско служение и изпросвам помощта и молитвите им за в бъдеще, до когато Бог благослови, защото „в Негова власт са времената и годините” (Деян.1:7). Нему слава и держава во веки! Амин!”

Поздравително писмо от името на министър-председателя на страната Сергей Станишев прочете изпълняващият длъжността директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС г-н Емил Велинов.

Поздравленията към Българският патриарх Максим продължиха в приемния салон на Синодната палата.

Приветствие от името на епархийския съвет и служителите на Софийската света митрополия поднесе преосвещеният Знеполски епископ Йоан, от името на свещенослужителите и служителите при митрополитската катедрала „Света Неделя” топли думи към Светейшия патриарх и Софийски митрополит Максим отправи председателят на храма свещеноик. Мина Минчев, от името на Руската православна църква приветствие към Патриарх Максим произнесе йеромонах Зотик, временно изпълняващ длъжността наместник на Руското подворие в България, свещеноиконом Нелуц Опря поздрави Патриарх Максим от името на Румънския патриарх и Румънската православна църква, чийто представител е в България. Приветствия, цветя и подаръци бяха поднесени и от много други институции и лица.

След приема в салона на Синодната палата бе даден тържествен обяд.

 

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: ставр. свещ. ик. Мина Минчев и Ярослав Марковски
Озвучаване: Мариана Иванова

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският Патриарх Максим благославя църковния народ4 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 20094 ЮЛИ 2009

Аудио

Озвучаване

« предишна новинаследваща новина »