ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин Райков

15 март 2013 15:38, Русенска митрополия
Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин Райков

На 14 март 2013 г. в гр. Русе се проведе среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин Райков по желание на последния.

Радостен факт е, че в първия ден на новото българско правителство неговият министър-председател пожела да получи благословение и да обмени мисли със Светейшия Български патриарх. Той специално дойде за тази важна среща с хеликоптер от София в гр. Русе, където патриарх Неофит е по служебни дела. Срещата се проведе в задушевен и приятелски тон при голям журналистически интерес. Тя се оказа изключително важна и наложителна в тези трудни за България времена, в които много нейни чада се поддадоха на отчаяние, а някои посегнаха и на живота си.

При посрещането г-н Райков каза: „Много съм трогнат, че намерихте време да ме приемете. За мен беше много важно, тъй като днес е първият ден от работата на моето правителство. Беше от голямо значение да се видя с Вас и да Ви помоля за Вашата благословия”. Негово Светейшество даде своята благословия, като каза: „Да сте благословени за новото Ви поприще, за успехи в дейността Ви!”

След това се състоя личен разговор между двамата. В началото министър-председателят поздрави Негово Светейшество за избирането му за Български патриарх с думите: „Както всички православни българи и аз не мога да не бъда щастлив, че имаме глава на нашата Православна църква с Вашето духовно присъствие". В отговор Светейшият патриарх каза: „С Вас се познаваме от години, когато сме идвали в Министерството на външните работи и сега, като се възложи на Вас това отговорно служение, много се зарадвах”.

Г-н Райков сподели от своя страна: ”Искам да кажа, Ваше Светейшество, че това е една задача, към която пристъпих с голямо смирение, не само че срокът е изключително кратък, но и заради това, че всички трябва да имаме смирение пред изпитанията, пред които е изправен нашият народ. Една част от българите минават през тежки времена. (…) Бих искал, Ваше Светейшество, да се обърна и с една молба: заедно, колкото, разбира се, отговаря на Вашето виждане, да се опитаме в тези трудни времена да окуражим българите. Вие знаете, че в последно време някои загубиха вяра. Отдадоха се на отчаяние. Имаме, за нещастие, и няколко случая на наши братя, които посегнаха на живота си. Аз съм православен българин и за мен беше важно да Ви се представя и да поискам Вашата благословия, но аз смятам, че целият български народ днес повече от всякога има нужда от Вашето насърчение, от Вашата духовна подкрепа и наставление, за да не се поддава на отчаянието, за да не прави отстъпка от едно по-оптимистично виждане, защото това в тези тежки времена е най-важното”.

Патриархът на свой ред подчерта: „И аз Ви благодаря, че в първия работен ден на българското правителство, което Вие възглавявате, решихте да отделите време за среща, на която поставихте въпросите, които вълнуват обществото от известно време, и то с болка и състрадание към тези, които дават живота си да постигнат нещо добро за своите ближни. Както казва Свещеното Писание: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан. 15:13). Този, който се жертва, е най-почитан от хората, които виждат неговата жертва, неговата искреност, но все пак е тъжно да се наблюдават тези факти”.

Относно обезпокоителните случаи на самозапалвания той изтъкна: ”Тези, които, не дай Боже, имат намерение да правят демонстрации с живота си, нека да знаят, че животът не им принадлежи на тях лично. Той е дар от Бога и този дар ние го стопанисваме, докато сме живи, пазим го, като висш дар Божий. Самоубийството е грях, който не може да бъде опростен, понеже човекът вече го няма, за да се покае. Трябва да намерим силна духовна помощ, която да направи обрат в нашия живот, когато имаме намерение да грешим. Както казва един поет:„ Да се бориш със себе си е най-трудната борба, а да победиш себе си - най-славната победа!” Дай Боже, да побеждава доброто във всички нас!”

Оптимистично прозвучаха думите на премиера, че ще има подчертана чувствителност по въпросите на родната ни Православна църква. В заключителното си обръщение той благодари отново за насърчителните думи на Негово Светейшество, като описа трудната ситуация, в която се намира нашият народ и с която трябва да се справим с общи усилия, като запазим надежда. Негово Светейшество от своя страна заяви: ”И аз имам думи на благодарност към Вас, господин Министър-председател, защото още в първото си слово към нашите сънародници изразихте желанието си да бъдете инициатор и осъществител на редица важни мероприятия и дела, които да внесат по-голямо спокойствие и сигурност в сърцата на българите и особено на тези, които силно страдат. Аз бих се обърнал към всички млади хора: да не посягат на живота си при каквито и да е обстоятелства. Нека да знаят, че има и други пътища, по които могат да се решават въпросите, а не по пътя на жестоката смърт. (…) Нека тези наши братя, които чувстват, че нямат сили да овладеят себе си, нека усилят вътрешната борба, за да победят греха и отиването към недостойни дела. Да потърсят Божията помощ. Сега настъпва Светата Четиридесетница, Великият пост. Постът и молитвата трябва да ни съпътстват в тези дни, за да се усъвършенстваме. Човек е пратен на земята да се усъвършенства, а не да се унищожава, под какъвто и да било предлог. Тъй че нека да пожелая успех на всички, които имат доброто намерение да се борят със себе си, когато грешат, и да тържествуват, когато побеждават!”

В края на срещата Негово Светейшество подари на министър-председателя икона на св. Георги и книгата „Летопис на Българската православна църква”, след което му поднесе за поклонение частица от мощите на св. Марина, чието име той носи.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Последни 3 снимки: ПРесцентър на МС на РБългария

 

 

Снимки

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковСреща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министър-председателя на служебното правителство Марин РайковМарин Райков взима благословение от Българския патриарх НеофитПатриарх Неофит и Марин РайковПатриарх Неофит и Марин Райков
« предишна новинаследваща новина »