ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Смоленският епископ Нестор бе погребан в Лопушанския манастир

15 март 2013 17:34, Видинска митрополия
Смоленският епископ Нестор бе погребан в Лопушанския манастир

На 15 март в манастирския храм на Лопушанската света обител „Св. Йоан Кръстител“, Видинска епархия, бе извършено опелото на Негово Преосвещенство блаженопочиналия приснопаметен Смоленски епископ Нестор, който се престави в Господа рано сутринта на 14 март 2013 г.

Молитвеното последование бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. В съслужение участваха преосвещеният Велички епископ Сионий, викарий на митрополита и игумен на светата обител, както и свещенослужители от Софийска, Русенска, Ловчанска и от Видинска епархия.

Манастирският храм бе изпълнен с множество народ, дошъл да се прости и изпрати във вечните селения бележития български духовник и отец.

След заупокойното моление Величкият епископ Сионий прочете Патриаршеско послание от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, към опечаленото множество, в което се припомня жизненият духовен и социален път на епископ Нестор, както и неговите забележителни заслуги за благото на БПЦ и благочестивия народ.

Слово за блаженопочиналия архиерей произнесе и Видинският митрополит Дометиан, който трогателно припомни любовта на дядо Нестор към Църквата, духовенството, благочестивия народ и духовните му чеда. Той подчерта за добрината, с която се украсяваше неговия живот. Говори за примера, който той остави за монашествуващи и свещеници и за духовната извисеност, с която блести на църковния небосклон. Примерът на вярата, надеждата и любовта.

По традиция духовници и миряни се простиха с епископ Нестор, след което неговото тяло бе внесено от свещенослужителите в светия олтар на манастирския храм.

С подобаващо духовно шествие от храма ковчегът с блаженопочиналия покойник се отправи към източната част на храма, към входната главна манастирска порта, където след нарочна заупокойна молитва бе погребан, по неговото изрично желание и воля.

С пасхалното песнопение „Христос воскресе“ епископ Нестор бе изпратен от духовните си чеда достойно, с молитва и прошение: „Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!“

Ръководството на Лопушанската света обител прикани всички присъстващи да вземат участие и в поменната трапеза, подготвена в памет на преосвещения Смоленски епископ Нестор, прекарал в светата обител дванадесет години, украсявал я със своето присъствие, труд и благодатно творчество.

Бог да го прости, вечна и блажена да бъде неговата памет!

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »