ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”

18 март 2013 14:58, Русенска митрополия
Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”

На 17 март 2013 г., Неделя Сиропустна, ректорът на Русенския университет и екипът от заместник-ректори посетиха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по негова покана. Срещата се състоя в Русенската митрополия, в достолепна зала, украсена с ликовете на русенски митрополити, оставили трайна следа в духовния живот на града.

Ректорът на университета проф. Белоев се обърна към Негово Светейшество с думи на огромно уважение и признателност за неговото емблематично и вдъхновяващо присъствие в най-паметните моменти от историята на университета. Той отбеляза, че в мъдрите духовни послания на своя почитан и обичан Русенски митрополит академичната общност винаги е откривала най-ценното упование за своето развитие като стожер на образованието и радетел за духовно единение. Примерът на тези мигове на духовна близост и подкрепа е още по-вдъхновяващ в този момент, когато очите на цялата нация са отправени към Българския патриарх Неофит, доказал себе си като изключително ерудиран духовник и личност с достойни за подражание човешки качества.

С типичното за него красноречие и вдъхновяваща мъдрост, Българският патриарх Неофит благослови Русенския университет и всички добри начинания на цялата академична общност. Специално благословение той отправи към младите хора в университета - студентите, и им пожела да имат "високи стремежи и заслужени успехи в храма на образованието и науката". Именно те са бъдещето на България, а нашето Отечество е, и винаги трябва да бъде на първо място в мислите и действията на всеки един от нас.

Патриархът подари на Университетската библиотека една изключително ценна книга - "ЛЕТОПИС НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА" с подписано лично от него посвещение и покани ректора да се подпише в кондиката на митрополията.

Патриарх Неофит даде благословението си и за най-новото начинание на Русенския университет – изграждането на Канев център, като се ангажира да присъства на неговото откриване, ако натоварената му програма позволи това. Той подкрепи и идеята за издигане на параклис в университетския кампус.

Срещата с Българския патриарх в светлия ден на духовно опрощение е емблематична за Русенския университет. Тя е източник на духовна енергия и оптимизъм за бъдещето, в което всеки може да вгради частица от себе си и да твори добро в името на университета, града и България.

Източник: Пресцентър на РУ

 

 

Снимки

Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Среща с с академичното ръководство на РУ „Ангел Кънчев”Благопожелания на проф. Белоев в кондиката на Русенска св. митрополия
« предишна новинаследваща новина »